Gerçel: 'Türkçülük Günü kutsal hareketin adıdır'

Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alim Gerçel, 3 Mayıs Türkçülük Günü münasebeti ile beraberindeki heyet ile Gazeteciler Cemiyeti'nden açıklamalarda bulundu. Gerçel 'Türkçülük Günü kutsal hareketin adıdır' dedi.

Gerçel: 'Türkçülük Günü kutsal hareketin adıdır'

Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alim Gerçel ile yönetim kurulu üyeleri, merkezi Ankara’da yer alan Kayseri Turan- Sarımsaklı Kültür ve Turizm Derneği yönetimi, akademisyen ve muhtarların yer aldığı ziyarette ilk sözü alan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, “Yarın 3 Mayıs Türkçülük Günü'dür. Her yıl olduğu gibi 3 Mayıs dolayısıyla program düzenlendi. Bu programda, merhum Gazeteci Yunus Bekir de anılacak” ifadelerinde bulundu.
 
Kayseri'de ilk Türkçe gazeteyi yayınlayan Yunus Bekir’in, 3 Mayıs Türkçülük Günü'nde mezarı başında anılacağı belirtilen toplantıda Gerçel ise şunlara değindi; “Türkçülük Günü 3 Mayıs 1944 tarihinde Türk Milliyetçilerinin Komünizm'e dur dedikleri, o devrin dikta rejimine karşı protestolarını başlattıkları kutsal hareketin adıdır. Atatürk'ün ölümünden sonra, onun Türk Milliyetçiliği ölçüsünde geliştirdiği devlet politikasına dinamit koymak isteyenlerin elinde patladığı, Hüseyin Nihâl Atsız'ın önderliğinde bir gurup idealist Türk gençliğince başlatılan kutlu mücadele günüdür. Türk gençliğine utanılacak zulümlerin haksızlık ve şiddet hareketlerinin resmen başlatıldığı bir ibret tarihidir. Türkçülük daima hak, hürriyet ve millet menfaatinden yana olmuştur. Türkçülerin parolası; "Her şey Türk için, Türk'e göre, Türk tarafındandır. 3 Mayıs Türkçülük günü dolayısıyla Kayseri Kültür ve Turizm Derneği tarafından her yıl olduğu gibi; Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Turan Mahallesi Muhtarlığı, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ve Merkezi Ankara'da bulunan Kayseri Turan- Sarımsaklı Kültür ve Turizm Derneği tarafından bir dizi programlar düzenlemektedir  İlki; 3 Mayıs Perşembe, günü; 1910 yılında Kayseri'de ilk Türkçe gazeteyi yayınlayan, Memleket Hastanesi ve 60' dan fazla okulun yapımında katkısı olan Türkçü Gazeteci Yunus Bekir 'in Melikgazi İlçesi Turan Mahallesindeki lezarlığı başında Saat:17.00 yapılacaktır. Yine 3 Mayıs 2018 Perşembe günü Saat: 19.30 da Kayseri Melikgazi İlçesi Turan Mahallesi’nde, 3 Mayıs Türkçülük Günü toplantısı yapılacaktır. 3 Mayıs Türkçülük Günü programımıza hemşerilerimizi davet ediyor ‘İslam'ın imanını, ülkümüzün her yanını, damarında Türk kanını, zerre zerre bulan gelsin’ diyoruz. 3 Mayıs Türkçülük gününün 74.Yıl dönümünde Türk Milletinin Türkçülük günü kutlu olsun.”
 
AKSOY: “YUNUS BEKİR ENSTİTÜSÜ VE MÜZESİ AÇMAK İSTİYORUZ”
 
2014 yılından bu yana çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Turan Derneği Başkanı Şaban Aksoy ise hayali olmayanın gerçeği olmaz diyerek hayal ettiği projelerden bahsetti. Başkan Aksoy, Turan’da Gazeteci Yunus Bekir’i anmak adına kabri başında olacaklarını, sonrasında ise Turan gezisi düzenleyeceklerini ifade etti. Aksoy, “Turan’ın Ihlara Vadisi’nden bir farkı olmayan saklı bir kenttir. Gezilmesi görülmesi, tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılması lazım” dedi. Aksoy projelerinden de bahsederek şunları aktardı; “Burada eski bir köyümüz vardı taşındı. Orda yok olmaya yüz tutan büyük bir camimiz var. Boş şu anda. Orayı bir kaybolan köy değerleri müzesi gibi yapmayı düşünüyoruz. Eğer okulu yapabilirsek Yunus Bekir müzesi gibi bir şey. Tabi hayali olmayanın gerçeği olmaz. Hayal ediyoruz. Turan’da Kayzer kralının oğlu Dimitri’nin sarayı vardır. Ora da onarılmayı bekliyor. Orayı da gün yüzüne çıkaracağız. En son diyeceğim de Yunus Bekir’in mezarı karşısında taşlık bir arazi var. Orayı da Milli Emlak’tan alabilirsek oraya Yunus Bekir adına enstitü veya yüksekokul kurmayı istiyoruz. Orayı Yunus Bekir adına tasdik ettirmek istiyoruz.”
 
KILIÇ: “TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURUCU İDEOLOJİSİ TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİDİR”
 
Erciyes Üniversitesi  (ERÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Kılıç ise verdiği 3 Mayıs Türkçülük Günü mesajında, 3 Mayıs Türkçülük Günü’nü kutladı. Öğretim Üyesi Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu ideolojisinin Türk Milliyetçiliği olduğunu ifade ettiği mesajında şunlara yer verdi; “Yusuf Akçura, Gaspıralı İsmail, Ziya Gökalp ve Ahmet Ağaoğlu Turancılık propagandasına yöneldiler. Fikirde, dilde, işte birlik anlayışı öne çıktı. Böyle başlayan Türkçülük anlayışı Türk Milliyetçiliğine dönüşmüştür. Türkiye Cumhuriyeti’nin Misak-ı Milli çerçevesini Türkçülük anlayışı sağlamıştır. 3 Mayıs 1944’te milliyetçi aydınların ve gençlerin yürüyüşü üzerine başlatılan mahkemeler 29 Mart 1945 tarihine kadar devam etmiştir.  26 Ekim 1945’te bütün tutukluların bırakılması ile son bulmuştur. Fakat Devletimizin kurucu ideolojisi olan Türk Milliyetçiliği ve Türkçülük fikrinin temsilcilerinin böyle bir muameleye tutulmaları asla unutulmaması gereken acı hatıralardır. Bir daha böyle akıl ve gerçeğe aykırı tutumlar yaşanmamalıdır.” HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ