FPV drone tasarladılar, uluslararası yarışmak istiyorlar

Kapadokya Üniversitesi Teknoloji öğrencileri FPV yarış dronu tasarladılar.

FPV drone tasarladılar, uluslararası yarışmak istiyorlar

Kocasinan Belediyesi ve Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Kocasinan Teknoloji Festivali’nde (KOCAFEST), Türk havacılığına katkı sağlayacak ürünler sergilendi.

11 kategoride 101 takım halinde katılan toplam bin 200 öğrencinin yarıştığı KOCAFEST’te de kendi tasarladıkları FPV yarış dronunu tanıtan Kapadokya Üniversitesi öğrencileri , hedeflerinin Türkiye’yi dünyada en iyi şekilde temsil etmek olduğunu belirttiler.


“İHA bölümleri açılmalı”
Tasarladıkları dronla iddilalı olduklarını kaydeden Kapadokya Üniversitesi öğrencisi Yakup Karakuş, “Kapadokya Üniversitesi 'nde teknoloji bölümü öğrencisiyim. Bugün fuara takım arkadaşlarımla birlikte kendi yapmış olduğumuz yarış dronelarıyla katıldık. Bu dronelar First Person View yani birinci bakış açısı. Anlık olarak gözlerimizdeki FPV gözlüklerine görüntü veriyorlar. Bu görüntüyle de bize yarışlara katılmak istiyoruz. Amacımız görüntü olmadığı için, görüntümüz çok net değil. Hız üzerine yapılmış dronlar olduğu için sıfırdan 200 kilometre hızla sadece bir saniyede çıkıyorlar. Çok agresif, çok hareketli dronlar. Ülkemizde ve dünyada üniversitemizi temsil etmek istiyoruz. Bu alanda gelişmek istiyoruz. İddiamız uluslararası çapta yarışmalara katılmak istiyoruz. Teknoloji meraklısı öğrenciler kesinlikle bununla ilgili bölümlerde kendini geliştirmeli. Bu bölümlere de daha çok önem verilmeli. Örneğin bence İHA bölümleri açılabilir. Ya da daha fazla imkan verilebilir mesela öğrencilere. Sadece üniversiteleri değil, devlet de bunu destekleyebilir tabii ki. Bunlar çok pahalı aletler. Ülkemizin şu anki ekonomisinde dolayı  ama yine de simülasyonlarımız var, kumandalarımız var. Bu şekilde bilgisayarlardan biz de antrenman yapıyoruz. Bu şekilde de kendimizi geliştirebiliriz.” diye konuştu.


FPV Drone hakkında
Dronların bir üst versiyonu olan birinci şahıs görüşü (First Person View - FPV ) cihazlar şu sıralar teknolojinin gündeminde.  Dronların bir üst versiyonu olan birinci şahıs görüşü (First Person View - FPV ) cihazlar yaygınlaşmaya başladı. Bunları kullanan profesyoneller ise tıpkı bir pilot gibi simülatörde sürekli eğitim alıyor. Dünyada farklı kategorilerde yapılan dron yarışlarında FPV teknolojisine de yer veriliyor.  

>> Selma Kösedağ