Flaş Gelişme! Dövize Sınır Getirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50 seviyesinde sabit tutmasının ardından, Döviz kredileriyle ilgili önemli bir karar aldı. Detaylar haberimizde…

Flaş Gelişme! Dövize Sınır Getirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkez Bankası, politika faizini art arda ikinci defa yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı almasıyla beraber, Türk Lirasını desteklemek amacıyla döviz kredileriyle ilgili önemli bir karar aldı.

Türk Lirası desteklenecek

Merkez Bankası, faiz kararının ardından TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarında değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler, TL mevduatını teşvik edici, KKM'deki düşüşü hızlandırıcı ve döviz kredilerindeki artışı sınırlayacak önemli bir karar aldı.

Kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 8'den yüzde 12'ye çıkarıldı. Uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan yüzde 8'e yükseltildi. Bu adımlar, TL mevduat hesaplarını daha cazip hale getirerek, TL'nin değerini korumayı amaçlıyor.

24 Mayıs’tan sonra geçerli olacak

Kısa vadeli KKM için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 33'e, uzun vadeli KKM için ise yüzde 10'dan yüzde 22'ye yükseltildi. Bu oranların artırılması, KKM hesaplarındaki büyümeyi yavaşlatmayı ve TL'ye olan talebi artırmayı hedefliyor. Yeni oranların 24 Mayıs tarihinde yürürlüğe gireceği açıklandı.

Toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü

Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) TL’ye geçişine ilişkin hedef korundu ve yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü. Planlanan hedefin gerçekleşmesi halinde KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı politika faiz oranının yüzde 40’ına indirilecek.