EYT'den sonra kademeli emeklilik gündemde!

Emeklilikte yaşa takılanlar, 3 Mart tarihinde başvuru yaparak emeklilik hakkını elde etti. Ancak bazı vatandaşlar EYT'yi az farkla kaçırdı. Hükümet konuyu masaya yatırarak yeni düzenleme getirdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

EYT'den sonra kademeli emeklilik gündemde!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için yaş şartı olmadan emekli olma hakkı tanıyan düzenleme hayata geçmişti. Yaklaşık 3 milyon EYT’li Mart’tan bu yana başvurularını yaparak emeklilik hakkını elde etti. 

EYT'den sonra kademeli emeklilik gündemde!

Ancak bazı vatandaşlar az bir farkla EYT’yi kaçırdı. Hükümet konuyla ilgili yenir bir düzenleme getirerek ‘kademeli emeklilik’ uygulamasını başlattı. EYT'li olamayan sigortalılar için kademeli yaş şartı bulunuyor. Yaş şartını ise işe giriş tarihleri aracılığıyla belirleniyor.

İşe giriş tarihine göre emeklilik şartları şöyle belirleniyor; Belirlenen tarih öncesi, sigortalı olarak ilk defa işe başlayanların EYT kazanabilmeleri için sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı koşullarının bir arada yerine getirilmesi gerekiyor. 

Bu sigortalılar EYT kanunu kapsamına girebilemeye hak kazanıyor. 23:5:2002 tarihinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabiliyor. Bu tarihte bu şartları yerine getiremeyenler için ise yerine getirecekleri tarihe göre kademeli geçiş süreci öngörülüyor. Böylelikle kademeli emeklilik uygulanmış oluyor.