Evsen, Kayseri'nin Deprem Riskini ve En Tehlikeli Fayları Açıkladı

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'nin deprem riskine ilişkin önemli bilgiler paylaşarak, şehri tehdit eden fay hatlarını açıkladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Evsen, Kayseri'nin Deprem Riskini ve En Tehlikeli Fayları Açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'nin deprem riskine dair önemli bilgileri paylaştı. Şehrin potansiyel risklerini anlatarak, özellikle Kayseri’yi tehdit eden fay hatlarını detaylı bir şekilde açıkladı.

Kayseri'nin Deprem Riskini ve En Tehlikeli Fayları Açıkladı

Kayseri, Orta Anadolu Deprem Kuşağında…

Evsen, Kayseri, Orta Anadolu Deprem Kuşağı'nda yer aldığını ve çevresindeki fay hatlarının şehrin depremselliğini oluşturduğunu söyledi. Evsen'in belirttiğine göre, Kayseri'nin tarihsel ve aletsel dönemde birçok küçük ve orta ölçekli depremler yaşadığı ancak Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı gibi büyük depremler üretmediğinin altını çizdi.

‘Orta Anadolu Deformasyon Zonu Hareket Ediyor’

Kayseri’nin etrafında bulunan fayları harekete geçiren Orta Anadolu Deformasyon zonu hakkında konuşan Evsen; ‘Kayseri ilinin etrafında bulunan fayları harekete geçiren Orta Anadolu Deformasyon zonu çok yavaş hareket etmekte ve yıllık kayma hızları 0,7-1,0 mm arasında değişmektedir. Kayseri şehrinin merkezinde ve çok yakınında bulunan dokuz adet fay, şehrin depremselliğini oluşturmaktadır’ dedi.

Ecemiş ve Diğer Faylar Şehri Etkileyebilir

Kayseri’yi tehdit eden fayların başında Ecemiş fayı olduğunu belirten Evsen,  diğer faylar hakkında şu ifadelere yer verdi; ‘Şehri tehdit eden fayların başında Ecemiş Fayı, Yeşilhisar Fayı, İncesu Fayı, Erkilet Fayı, Erciyes Fayı, Deliler Fayı, Yuvalı Fayı, Tuz Gölü Fayı ve Sarız Fayları gelmektedir.  Ayrıca şehrin yakınından geçmemekle birlikte, daha uzakta yer alan Gümüşkent Fayı, Yemliha Fayı, Derinkuyu Fayı, Boğazlıyan Fayı, Demiroluk Fayı, Çatalçam Fayı,  Saimbeyli Fayı, Savrun Fayı, Çokak Fayı, Çardak Fayı, Sürgü Fayı, Malatya Fayı, Engizek Fayı, Toprakkale Fayı ve Kahramanmaraş Fay Zonu olarak tanımlanan fayların üretebilecekleri deprem büyüklüğüne göre değişik oranlarda etkilenme potansiyeli vardır.’

Kayseri'nin Orta Anadolu Deprem Kuşağı içerisinde yer aldığını belirten Evsen, 2019 yılında TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan ‘Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Kayseri Raporu’na atıfta bulundu. Raporun, Kayseri'nin önemli bir deprem bölgesi olduğunu ve il merkezinin de deprem olduğunda en fazla sarsılacak alanlardan biri olduğunu gösterdiğini aktardı. 

Aletsel dönemde Kayseri'de yaşanan depremlere dair bilgiler veren Evsen, Erkilet Fayı ve Deliler Fayı üzerinde en fazla depremin meydana geldiğini belirtti. Ayrıca Erciyes Fayı'nın Erkilet ve Deliler Fayı'na nazaran daha düşük bir deprem riski olduğunu ekledi.