Etikette büyük fark! Aynı ürün 6 kat zamlı!

TZOB verileri, üretici ile market fiyatları arasındaki farkın akıl almaz boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. Karpuz yüzde 600 zamla satılırken, pek çok temel gıda markette el yakıyor. Peki, bu fahiş artışların sebebi kim? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...

Etikette büyük fark! Aynı ürün 6 kat zamlı!

Haziran ayına ait Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verileri, üretici ile tüketici arasındaki fiyat farklarının dikkat çekici boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Özellikle meyve ve sebzede fiyatlar, tarladan market rafına gelene kadar adeta katlanıyor.

Zam şampiyonu: Karpuz ve soğan!

Listenin zirvesinde karpuz yer alıyor. Üreticide kilosu yalnızca 2 TL olan karpuz, market rafında 14 TL’ye kadar çıkıyor. Bu fark yüzde 600! Kuru soğanda fark yüzde 284, kabakta yüzde 261, nohutta ise yüzde 225 olarak kayıtlara geçti.

Kuru fasulye, salatalık, domates, patlıcan gibi sofraların vazgeçilmezi pek çok ürün, tüketiciye markette 2 ila 5 kat pahalıya sunuluyor. Et ürünlerinde ise fiyat farkı daha düşük olsa da rakamsal olarak oldukça dikkat çekici. Dana eti üreticide 458 TL iken, markette 709 TL’ye satılıyor. Kuzu eti 509 TL’den çıkıyor, 867 TL’ye ulaşıyor.

Suçlu çiftçi mi, aracı mı?

Ziraat odaları ve çiftçiler, bu artışların sorumlusunun üretici olmadığının altını çiziyor. Tüketiciler ise tepkili, ‘‘Biz çiftçiye destek vermek isteriz ama bu fiyatlarla cebimiz yanıyor. Aradaki farkı kim koyuyor?’‘

Ekonomistler, üretimden tüketime kadar olan zincirin şeffaf şekilde denetlenmesi gerektiğine işaret ediyor. Çünkü bu zincirde bir yerde, tüketiciye pahalı; üreticiye ise düşük kazanç kalıyor.

Etikette büyük fark! Aynı ürün 6 kat zamlı!