ERCİYES'TE TERMAL TURİZMİ İÇİN İLK ADIM

Dünya standartlarında kış turizm merkezi olan Erciyes'te kaplıca turizminin de yapılabilmesine imkan sağlayacak olan sıcak suyun çıkarılması için MTA ihaleye çıktı.

ERCİYES'TE TERMAL TURİZMİ İÇİN İLK ADIM

TURİZMİ ÇEŞİTLİLİĞİ

Türkiye’nin sayılı kış turizm merkezlerinden biri haline gelen Erciyes’te turizm çeşitliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar bir süreden beridir devam ediyor. Kayak ve kış sporlarının yanı sıra Erciyes’in doğa turizmi, spor turizmi ve sağlık turizmine de uygun hale getirilmesi için Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışmalar devam ediyor. Sağlık turizmi kapsamında Erciyes’te jeotermal kaynakların bulunup turizme kazandırılması çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindi.

İNCESU’DAN ERCİYES’E SICAK SU

Daha önce yapılan çalışmalar kapsamında Erciyes’te bulunan kaynaklardaki sıcak suyun derecesinin düşük olduğu ancak İncesu yakınlarında bulunan kaynakların kullanıma son derece elverişli olduğu tespit edilmişti. İnesu’da bulunan sıcak suyun özel yapım borular vasıtasıyla Erciyes’teki otellere ulaştırılabileceği ve bunun da kaplıca turizmi için önemli bir fırsat sunacağı belirtilmişti. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü İnesu’daki ruhsatlı jeotermal alan için ihale açtı.

 

Erciyes Dağı’nın kış turizmine kazandırılması için yıllardan beri yürütülen projeler sonuç verdi ve Erciyes, Türkiye’nin önemli kayak merkezleri haline geldi. Kış turizmi konusunda önemli mesafe kat eden Erciyes’te turizm çeşitliliğinin sağlanması için de Büyükşehir Belediyesi tarafından bir dizi çalışma yürütülüyor.

Bu çalışmaların başında da Erciyes’teki jeotermal kaynaklardan bulunacak sıcak su ile birlikte, bölgede termal turizmi de canlandırmak. Kozaklı, Afyon ve Kızılcahamam gibi bölgelerde yoğun bir şekilde yapılan ve çok önemli bir gelir kaynağı olan kaplıca turizminin de Kayseri için önemli bir gelir kaynağı olacağını düşünün Büyükşehir Belediyesi, bir süre önce jeotermal kaynakların bulunması için çalışma başlatmıştı.

Yapılan çalışmalar sonunda İncesu yakınlarında turizme son derece elverişli jeotermal kaynakların bulunduğu ve bu sıcak suyun özel yapım borular vasıtasıyla Erciyes’e rahatlıkla taşınabileceği belirtildi. Bu nedenle İncesu’da bulunan sıcak suyun çıkarılması için Madet Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından ihale açıldı.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünce (MTA), yapılan arama çalışmaları sonucunda bulunan 7 ruhsatlı jeotermal alanının kapalı zarf içinde teklif alınarak ve görüşmeler yaparak pazarlık usulü ihale edilmesine karar verildi.

Konuya ilişkin ilan Resmi gazetenin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, MTA tarafından ihalesi yapılacak olan Nevşehir- Kozaklı-Karahasanlı ve Nevşehir-Kozaklı-Özce Jeotermal alanları için istekliler 13 Temmuz saat 11.00'e kadar son tekliflerini verebilecek.

İstekliler, Eskişehir-Merkez-Türkmentokat, Kayseri-İncesu, Amasya-Merzifon-Osmanoğlu, Adana-Ceyhan-Narlık ve Amasya-Merzifon-Uzunyazı alanları için ise 27 Temmuz saat 11.00'e kadar son tekliflerini verebilecek.

İstekliler, her bir ruhsatlı alan için 50 bin liradan az olmamak üzere geçici teminat verecek. Böylece toplamda 7 ruhsatlı jeotermal alanı ihalesi kapalı zarf içinde teklif almak ve görüşmeler yaparak pazarlık usulüyle ihale edilecek. Komisyonun gerek görmesi halinde ihale açık artırma ile tamamlanabilecek.

Termal turizmi nedir?

Termal turizm, termomineral su banyosu, soluma, içme, çamur banyosu gibi etkinliklerinin yanında fizik tedavi, iklim kürü, egzersiz, rehabilitasyon, diyet, psikoterapi gibi tedavi türlerinin birleştirilmesiyle oluşan tedavinin yanında termal sularda rekreasyon ve eğlence ile oluşan turizm şekli.

HABER: NURAY CANBULATEL