Erciyes'ten gelen sel Develi'de tarlaları vurmuştu! O dere için kritik adım

Erciyes'ten gelen sular bahar aylarında Develi'de önüne çıkanı sürüklemiş, tarlalara ve yerleşim alanlarına kadar ulaşmıştı. Yaşananların ardından aylar sonra aynı noktada dikkat çeken bir hareketlilik başladı. Peki, sel tehlikesine karşı bölgede şimdi ne yapılıyor?

Kayseri’de bahar aylarında etkili olan yağışların ardından bazı bölgelerde yaşanan sel ve taşkınlar, özellikle tarımla uğraşan vatandaşlara zor anlar yaşattı. Suların yükseldiği noktalarda ekili araziler zarar görürken, yerleşim alanları da taşkın tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Aradan geçen ayların ardından selin etkili olduğu bölgelerden birinde çalışma başlatıldı. İş makinelerinin dere yatağına girmesiyle birlikte, bahar aylarında yaşananların yeniden yaşanmaması için önlem alınmaya başlandı.

Erciyes'ten gelen sel Develi'de tarlaları vurmuştu! O dere için kritik adım

Erciyes’ten gelen sular bu hattan geçiyor

Çalışmanın yapıldığı nokta Develi’nin Sindelhöyük Mahallesi oldu. Erciyes Dağı’ndan gelen sular, Develi Deresi üzerinden ilerleyerek Sultan Sazlığı’na ulaşıyor. Ancak özellikle yoğun yağışların ardından su miktarının artması, dere çevresindeki tarım arazileri ve yerleşim alanları açısından taşkın riskini beraberinde getiriyor.

2026 yılı bahar aylarında da bu risk gerçeğe dönüşmüş, Develi Deresi’nden gelen sel suları Sindelhöyük çevresinde ekili arazilere ve yerleşim alanlarına zarar vermişti. Dere yatağında yıllar içerisinde oluşan birikintilerin de suyun sağlıklı şekilde ilerlemesini zorlaştırdığı belirtildi.

Erciyes'ten gelen sel Develi'de tarlaları vurmuştu! O dere için kritik adım

DSİ ekipleri dereye girdi

Yaşananların ardından Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri bölgede dere ıslah çalışmasına başladı. Temmuz ve Ağustos aylarında yürütülen çalışmayla dere yatağındaki birikintiler temizlenerek suyun geçişinin daha güvenli hale getirilmesi amaçlandı.
Çalışmalar Sindelhöyük girişindeki köprüden başlayarak mahallenin çıkışına kadar uzanan bölümde gerçekleştirildi.

Yapılan ıslahla birlikte Erciyes’ten gelerek Develi Deresi üzerinden Sultan Sazlığı’na ulaşan sel ve taşkın sularının çevredeki ekili arazilere ve yerleşim alanlarına zarar verme riskinin azaltılması amaçlanıyor.