Erciyes Anadolu Holding'den Satış Sürecine İlişkin Çarpıcı Açıklamalar

Erciyes Anadolu Holding CEO'su Alpaslan Baki Ertekin, basın mensuplarıyla iftar yemeğinde buluştu. İftar sonrası basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ertekin önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Erciyes Anadolu Holding'den Satış Sürecine İlişkin Çarpıcı Açıklamalar

Erciyes Anadolu Holding CEO'su Alpaslan Baki Ertekin, basın mensuplarıyla iftar yemeğinde buluştu. İftar sonrası basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ertekin önemli açıklamalarda bulundu. 

Kayseri’nin Türkiye’ye açılan en önemli şirketlerinden olan Erciyes Anadolu Holding’in satış sürecine ilişkin gelişmeler büyük bir merakla takip edilirken, konuya ilişkin bu güne kadar net bir açıklama yapılmamıştı.

İftar yemeğinde basın mensupları ile bir araya gelen CEO Ertekin, hem satış sürecine ilişkin merak edilenleri anlattı hem de kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Erciyes Anadolu Holding'den Satış Sürecine İlişkin Çarpıcı Açıklamalar

Dedikodulara İnanmayın

Erciyes Anadolu Holding’den ihale sürecine ilişkin bugüne kadar net bir açıklama yapılmaması, süreci merakla takip eden kitleler arasında çeşitli söylentilere sebep olmuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan Ertekin ihale sürecine ilişkin, ‘Bizden duymadığınız her şeyi dedikodu olarak görebilirsiniz. 4 şirketle ihaleye çıktık, 3 tanesi için ihale şartnamesine uygun gelmedi. 1 tanesine uygun teklif geldi, o şirketle ilgili de sözleşme şartları yapılıyor’ açıklamasında bulundu’ 
Şirketleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyumluğunda yürütüldüğünü belirten Ertekin, satış sürecinin ise tamamen TMSF tarafından gerçekleştirildiğini ve sürecin holding yöneticileriyle ilgili olmadığını belirtti.   

Erciyes Anadolu Holding'den Satış Sürecine İlişkin Çarpıcı Açıklamalar

Bilgi Kirliliği İstemiyoruz

Ertekin, satış sürecinde şeffaf olunmadığı ve net açıklamalar yapılmadığına ilişkin ise, ‘31 tane şirket satacağımızı göz önünde bulundurduğunuzda her basamakta bilgilendirme yapılmasını beklemeyin. Bu kadar çok bilgilendirme çok fazla bilgi akışına sebep olur. Onun olmasını istemiyoruz. Bütün şirketlerin satışa çıktığını duyurmaya devam edeceğiz. En sonunda kritik tarihlerde de bütün bilgilendirmeleri yapacağız’ dedi.

Rekabet Demek Hazineye Daha Fazla Para Girmesi Demek

İhale süreci ile ilgili detaylara da değinen CEO Ertekin, yapılacak ihaleye katılımın fazla olmasını tercih edeceklerini ifade ederek, ‘Rekabet artınca da fiyat yükselir, fiyatın yükselmesi de hazineye daha fazla para gireceği için hepimizin menfaatine olan bir durumdur. Şirketlerin ilk 4’ü çıktı, onları kapattık. Önümüzdeki dönemde yeni şirketler ihaleye çıkacak. Doküman alınana kadar her şey dedikodu. Almak isteyen gelir ihale şartnamesini alır, hazırlığını yapar ve o zaman iyi niyetli alıcı olduğunu da anlarız’ dedi. 

Erciyes Anadolu Holding'den Satış Sürecine İlişkin Çarpıcı Açıklamalar

2023 Yılı Karlı Bir Yıldı

Geçtiğimiz sene depreme rağmen iyi bir dönem geçirdiklerinin altını çizen Alparslan Baki Ertekin, ‘deprem döneminde Kayseri dışında bulunan diğer deprem illerinde yaklaşık 142 bayimiz vardı, şu anda 110 bayi ile hizmet veriyoruz. Yani 32 tane bayimizi kaybettik. Buna rağmen 2023 verileri gayet iyi geldi. 571 milyon dolar ihracatla kapattık, 55,8 milyar ciro ile kapattık, 4 milyar lira vergi ödedik ve yaklaşık 7 milyara yakın faaliyet karı yazdık geçen sene. Finansal olarak gayet iyiydik, 2024 yılına da iyi başladık’ açıklamalarında bulundu.

Açıklamalarının ardından basın mensupları sorularını da yanıtlayan Erciyes Anadolu Holding CEO’su Ertekin, kendisine yöneltilen ‘Erciyes Anadolu Holding satıldığı zaman makineleri alıp götürürler mi?’ sorusuna ilişkin birbirinden dikkat çekici yanıtlar verdi.

Erciyes Anadolu Holding'den Satış Sürecine İlişkin Çarpıcı Açıklamalar

Burayı Değerli Kılan Çalışanlarımız

Satış sürecinin tamamlanmasının ardından, şirkete ait Kayseri’de ki makinelerin il dışına götürülmesinden tereddüt edenlerin olduğunu dile getiren basın mensuplarına Ertekin, ‘Bir kafanı kaldır şu önüne bak. O gördüğünün dörtte biri, arkana bak dörtte biri, sağına bak dörtte biri, soluna bak dörtte biri. Bir milyon metrekareyi nereye götürüyorsun? Bakın benim en çok yaralandığım ve üzüldüğüm konu bu. Siz bu binaların içindeki insanları hiçe sayıyorsunuz.’ diyerek hem çalışanlara verdikleri değerin hem de şirketin Kayseri'den ayrılmasının mümkün olmadığının altını çizdi.

Erciyes Anadolu Holding'den Satış Sürecine İlişkin Çarpıcı Açıklamalar

Burası Şampiyonlar Ligi

Ertekin, şirketin değerinin makinelerden veya binalardan değil, içinde çalışan insanlardan kaynakladığını vurgulayarak, ‘İstikbal’ deki bir ustabaşının yetişmesi beş sene. Kayseri'de en yüksek maaşı veren, en iyi sosyal hakları veren grubuz. Herkes bizle mi çalışmak istiyor. Buna rağmen biz altı yüz kırk tane mavi yakalı pozisyonumuz açık ve dolduramıyoruz. Yani bu insanların gıpta ettikleri yüksek buldukları, çalışmak istedikleri holding, altı aydır altı yüz kırk tane mavi yakalı işçiyi alıp istihdamını tamamlayamıyor. Niye? Çünkü yapılan iş nitelikli bir iş. Yani burası Şampiyonlar Ligi’ ifadelerini kullandı. 

Buraların Kıymeti Mesai Arkadaşlarımın Tecrübesinden

Ertekin, şirketin fiziki olarak taşınmasının mümkün olmadığını çalışanların birikim ve tecrübelerinin çok değerli olduğunu vurgulayarak, ‘Şu taşınacak fabrikalardan en küçüğünü, en büyüğünü değil, en küçüğünü bir gezelim, bir taşınma planı yapalım. Yani o fabrikaları nasıl taşırız? Bir karar verelim ama bunu yaparken de ne olur, benim çalışma arkadaşlarımı ve mesai arkadaşlarımı değersizleştirmeyin. Buraların kıymeti o makinelerden değil. Buraların kıymeti, bu binanın güzelliğinden değil. Buraların kıymeti orada çalışanlardan. Onların birikiminden, tecrübesinden geliyor o makineleri taşıyamazsınız. Taşıdığınız o parayı boşa verdiniz, yazık olur’ dedi.