Enginar Dolması Tarifi – Pratik tarifler - Geleneksel Türk Mutfağı

Geleneksel Türk mutfağının ünlü lezzetlerinden enginar dolması, muhteşem görüntüsü ve dolma haliyle iştah kabartıyor. Hemen hazırlayabileceğiniz pratik olan bu tarif ara sıcakların gözdesi… Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bu eşsiz tarifin, yapılışı püf noktası ve pişirme önerisi, Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Enginar Dolması Tarifi – Pratik tarifler - Geleneksel Türk Mutfağı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geleneksel Türk mutfağının ünlü lezzetlerinden enginar dolması, muhteşem görüntüsü ve dolma haliyle iştah kabartıyor. Hemen hazırlayabileceğiniz pratik olan bu tarif ara sıcaklarda sofraları süslüyor. Enginar ve garnitürün birleşmesiyle meydana gelen bu tarifin pişirme önerisi ve püf noktalarını sizler için derledik.

Enginar Dolması Tarifi – Pratik tarifler - Geleneksel Türk Mutfağı

İşte enginar dolması tarifi için malzemeler

3 adet enginar (taze, çiçek enginar)
1 çay bardağı pirinç
1/4 demet dereotu
3-4 dal taze soğan
1 adet soğan
1 adet limon suyu
1/4 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
Enginarların Kararmaması İçin:
1 adet taze sıkılmış limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı su

Yapılışı: Enginarların saplarını çiçeğe yakın yerden kesin, güzelce yıkayın. Dış yapraklarının bir kısmını koparın. Enginarları yan yatırıp 2 parmak kadarını kesin. Ortasından başlayarak birkaç sıra yaprağını çekerek koparın ve göbek kısmında yer alan tüylü kısmı da bir kaşık yardımıyla oyarak temizleyin. Yapraklarını dilediğiniz şekilde seyreltebilirsiniz. Bu şekilde hazırladıktan sonra derin bir kap içinde limonlu suda bekletin. İç harcı için gerekli tüm malzemeleri bir kap içinde karıştırın. Hazırladığınız iç harç ile enginarları güzelce doldurun. Ara yapraklarına da harçtan koyabilirsiniz. Enginarları tencereye alın. Suyu ve zeytinyağını ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Ocağın altını açın ve kaynamaya başlayınca altını kısıp pişmeye bırakın. Yapraklar yumuşayıp, pirinçler piştiğinde ocağı kapatın. Tencerede soğumaya bırakın. Dolmaları servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı gezdirin. Doğranmış dereotu serperek servis edin. Afiyet olsun.

Püf noktası: Bütün halde satın aldığınız enginarları dikkatli bir şekilde ayıklayın. Fazla ve zedeli yapraklarını temizleyin, tüylü olan kısımlarını muntazam bir şekilde çıkartın.

Pişirme önerisi: Hazırladığınız zeytinyağlı dolma harcında arzu ettiğiniz kuru ve taze baharatlara yer verebilirsiniz.