'Engelliler anlaşılmak istiyor'

İYİ Parti Kayseri İl Başkanı Sebati Ataman, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili yazılı mesajında, 'Engelliler anılmak değil, anlaşılmak istiyor.' dedi.

'Engelliler anlaşılmak istiyor'

Mevcut verilere göre Türkiye'de nüfusun yüzde 12,29'unun engelli olduğunu söyleyen Ataman, engelli bireyler için yapılan eğitim çalışmaların yetersiz olduğunu ifade etti. Ataman, "Özel eğitim okullarında öğrenim gören öğrenci sayısı 50 bin 025, özel eğitim sınıflarında öğrenim gören 45 bin 815, kaynaştırma öğrencisi olarak okullara devam eden 257 bin 770 öğrenci bulunmaktadır. Buna karşın, gerek öğretmen sayısının azlığı, gerekse başta fiziki alt yapı yeterli donanımın sağlanamaması nedeniyle ülkemizde engelli çocuklarımızın eğitim alma ve meslek edinme imkânları kısıtlıdır." dedi.

Öte yandan engellilerin istihdam politikalarında da eksikler olduğuna vurgu yapan Ataman, şehirlerin fiziki yapılanmalarının da engelli bireylere yaşam alanı tanımadığını ifade etti. Ataman, "Özürlülerin Sorun ve Beklentileri Araştırması sonuçlarına bakıldığında, kayıtlı olan engellilerin yüzde 66,9’u kaldırımların, yaya yollarının ve yaya geçitlerinin engelli bireylerin kullanımı için uygun olmadığını düşünmektedir. Engellilerin ancak yüzde 38,4’ü sosyal yardımlardan düzenli olarak yararlanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarından beklentilere bakıldığında, ilk üç sırayı sosyal yardım ve desteklerin artırılması, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ile bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması almaktadır." diye konuştu.
Ataman, Dünya Engelliler Farkındalık Günü'nde bu ve benzeri sorunların gündeme getirelerek engelli bireylere dönük politikaların geliştirilmesinin önünü açma gerektiğine işaret etti.