En Çok Tercih Edilen Dev Tavuk Firmalarına Milyarlık Ceza Yağdı!

Kayseri'de en çok tercih edilen tavuk markaları olan Lezita, Beypiliç, Keskinoğlu ve Şenpiliç gibi firmalara milyarlarca para cezası kesildi. Detaylar haberimizde…

En Çok Tercih Edilen Dev Tavuk Firmalarına Milyarlık Ceza Yağdı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri'de en çok tercih edilen dört büyük tavuk markası olan Lezita, Beypiliç, Keskinoğlu ve Şenpiliç’e, toplamda 1,2 milyar lira idari para cezası verildi.

Rekabet Kurumu, beyaz et piyasasında faaliyet gösteren bu dört markanın rekabet kurallarını ihlal ettiğini tespit etti. Soruşturmalar, piyasada rekabete aykırı uygulamaların ve hassas bilgi değişimlerinin tespit edilmesi amacıyla yürütüldü. 

Dört marka uzlaşma talep etti

Rekabet Kurulu Başkanı, Birol Küle, rekabete aykırı uygulamaları tespit edilen firmalara ağır idari para cezaları uyguladıklarını ve bu tespitlerin devamının geleceğini vurguladı. Lezita, Beypiliç, Keskinoğlu ve Şenpiliç, soruşturma sürecinde uzlaşma başvurusunda bulundu. Küle, uzlaşma süreci sonunda ihlali kabul eden bu dört üreticiye yaklaşık 1,2 milyar lira idari para cezası uygulandığını ve bu teşebbüsler bakımından soruşturmanın sonlandığını belirtti.

Lezita’ya ek soruşturma…

Başkan Küle, ayrıca Lezita hakkında nihai satış noktalarının yeniden satış fiyatını tespit ettiği iddiasına yönelik de ayrı bir soruşturma yürütüldüğünü açıkladı. 
Başkan Küle, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren 10 büyük firma hakkında yürütülen soruşturmayı detaylandırarak isimlerini tek tek açıkladı. İşte o firmalar;

Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi AŞ (Lezita)
As Ofis Damızlık Yumurta Yem Gıda San. ve Tic. AŞ (As Ofis)
Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi AŞ (Banvit)
Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Paz. San. ve Tic. AŞ (Beypiliç)
CP Standart Gıda San. ve Tic. AŞ (CP)
Erpiliç Entegre Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. AŞ (Erpiliç)
Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. AŞ (Gedik)
Hastavuk Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ (Hastavuk)
Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. AŞ (Keskinoğlu)
Şenpiliç Gıda Sanayi AŞ (Şenpiliç)

Rekabet Kurumu’nun aldığı bu kararla birlikte, beyaz et sektöründeki firmaların rekabet kurallarına daha fazla dikkat etmeleri bekleniyor. Ağır para cezalarının sektörde caydırıcı bir etki yaratması ve gelecekte benzer ihlallerin önlenmesine katkıda bulunması amaçlanıyor.