Emekli Maaşları Ne Kadar Olacak?

Asgari ücret görüşmelerinden sonra gözler emekli maaşlarına çevrildi. Emekli maaşlarında ne kadar zam yapılacak? Emeklilerin heyecanla beklediği zam sürecinde emeklilerin yüzü gülecek mi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Emekli Maaşları Ne Kadar Olacak?

Asgari ücret görüşmelerinden sonra gözler emekli maaşlarına çevrildi. Emekli maaşlarında ne kadar zam yapılacak?

2024 yılına son günlerin kalması ile birlikte milyonlarca emekli dört gözle yeni yılda maaşlarına yapılacak zam oranını bekliyor. Türkiye’de sayıları 15.6 milyona ulaşan, yaklaşık 6 milyonunun ise 7500 TL ile geçinen emekliler için yeni yıl maaş zammı beklentileri oluşmaya başladı. Aralık ayı enflasyon rakamının açıklanmasına rağmen son 5 aylık enflasyon yeni yılın zam oranını kesinleştiriyor. Bu bağlamda Ocak ayında yapılacak SSK ve Bağ-Kur emeklisi için yüzde 39,59 oranında zam bekleniyor. Zam tutarının yüzde 39,59 olması durumunda, en düşük emekli maaşının 7500 TL’den, 10,469 TL’ye yükselmesi bekleniyor. 8500 TL emekli maaşı alanların zam tutarı ile birlikte 11,865 TL’ye yükselmesi bekleniyor.

Türk-İş’in verilerine göre Kasım ayında açlık sınırı 18,239 TL olarak açıklamıştı. Beklentilere göre bir zam tutarı uygulanırsa emekliler açlık sınırının altında kalacak.

Emekli Maaşları Ne Kadar Olacak?

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emekli zammı ile ilgili açıklamalar yaptı. Ödenen primle alınan ücret arasında denge olması gerekiyor diyen Yılmaz, 3-4 çalışanın 1 emekli maaşını karşılaması gerekiyor, ancak Türkiye’de bu durum böyle değil dedi. EYT sürecinin henüz bitmediğini söyleyen Yılmaz, 2 milyon insanın emekli olduğunu, daha emekli olacak insan sayısı ile birlikte 3 milyon kişi var dedi. Bu durumun sosyal güvenlik sistemi içinde ciddi baskı oluşturduğunu ekleyerek, sosyal güvenlik sistemine her yıl 1 trilyon liraya yakın kaynağı transfer ediyoruz dedi.