Dünyada azalıyor Türkiye'de yükselişte!

BM'den çarpıcı rapor geldi. O kalem dünyada azalırken Türkiye'de yükselişe geçti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Dünyada azalıyor Türkiye'de yükselişte!

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından çarpıcı bir rapor ortaya kondu.

Ekonomim’in haberine göre Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından önemli bir rapor yayınlandı. Yayınlanan raporda global gıda fiyatları endeksi nisan ayında geçen yıla kıyasla yüzde 7,4 düşüş yaşandığı belirlendi. Ancak Türkiye’de durum böyle değil.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de gıda fiyatları Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 68,5, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde (Yİ-ÜFE) yüzde 64,5 oranında artış gösterdi. Bu durum, Türkiye'nin gıda fiyatlarındaki artışının global eğilimlerle ters orantılı olduğunu ortaya koyuyor.

Dünyada azalıyor Türkiye'de yükselişte!

FAO’nun raporunda aylık ve yıllık global değişimlere yer verildi

FAO'nun raporuna göre, gıda fiyatları Nisan ayında aylık bazda sadece yüzde 0,3 artış gösterdi. Alt endeksler bazında detaylara bakıldığında, et fiyatları yüzde 1,6, tahıl ve bitkisel yağ fiyatları yüzde 0,3 artarken; süt ve ürünlerinde yüzde 0,3, şekerde ise yüzde 4,4'lük bir düşüş yaşandı.

Yıllık bazda ise, et fiyatları yüzde 0,4 ve süt ürünleri fiyatları yüzde 4,3 düştü. Tahıl fiyatları yüzde 18,3, şeker fiyatları ise yüzde 14,7 oranında azalış gösterdi. Yalnızca bitkisel yağ fiyatları yüzde 0,7'lik bir artışla yıllık bazda yükseldi.

Dünyada gıda fiyatları azalırken Türkiye’de fiyatların artması vatandaşlar tarafından ilginç karşılandı. Kayseri’de vatandaşlar gıda fiyatlarının Türkiye’de global eğilimlere göre ters olmasını ‘enflasyonun sonucu bu, gıda fiyatları Türkiye’de de düşmeli, fiyatlar şuan oldukça yüksek’ yorumlarını beraberinde getirdi.