Dünya devi Mercedes'in logosu Kayseri'den mi esinlendi?

Mimar Sinan'ın Kayseri'deki tek eseri Kurşunlu Camii'nde yer alan ve Mercedes logosuna benzeyen simgenin aynısı, Edirne'deki Selimiye Camii'nde de var. İki ayrı eserdeki benzerlik dikkatlerden kaçmadı? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haberde...

Dünya devi Mercedes'in logosu Kayseri'den mi esinlendi?

Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük mimarı olarak bilinen Kayserili Mimar Sinan, yaptığı eşsiz eserlerle hala konuşuluyor.

Tarihe damga vuran Mimar Sinan, 100 yıllık hayatına 375 eser sığdırmış bir isim. Kayseri’nin Ağırnas Mahallesinde doğmuş Mimar Sinan’ın, Kayseri'de sadece bir eseri bulunuyor.

Dünya devi Mercedes'in logosu Kayseri'den mi esinlendi?

Aynı simge Edirne'deki Selimiye Camii'nde de var

Kayseri Meydanında bulunan Kurşunlu Camii'nde ki sır merak ediliyor? Mimar Sinan'ın Kayseri’deki tek eseri olan Kurşunlu Caminde minber kısmının kenarlarında Mercedes’in logosuna benzeyen kısımlarında şerit halinde simgeyi geçtiğimiz haftalarda haberleştirmiştik. Mercedes’e benzeyen bu simgenin aynısının, Mimar Sinan'ın ‘Ustalık eserim’ dediği Selimiye Caminde de oluşu olaya farklı bir boyut kazandırdı. Dahi isim, Kurşunlu Camindeki simgenin aynısını Selimiye Caminde de kullanması görenleri hayran bıraktı.

Dünya devi Mercedes'in logosu Kayseri'den mi esinlendi?

Karl Benz yüzyıllar sonra bu simgeyi görerek mi harekete geçti?

Mercedes Logosu ile bu simge arasında ki sadece bir benzerlik mi, yoksa bir mesaj mı var. Bu benzerlik, vatandaşlar tarafından soruluyor? Mercedes’in kurucusu Karl Benz, Deutz'daki motor fabrikasında çalıştığı yıllarda evinin tepesine bir yıldız amblemi yaptırmış ve bu yıldızın bir gün başarıyı ve gücü temsil edeceğini söylediği rivayet ediliyor.  Yıldızın açılımının ise yağ, su ve yakıtı temsil etmekte, üç köşeyi dolaşan yuvarlak kısmının ise ise dünyayı simgelediği ‘Yağımı, suyumu ve yakıtımı koy, dünyayı dolaşırım’ dediği iddia ediliyor. 25 Kasım 1844’te dünyaya gelen Karlsruhe - 4 Nisan 1929 tarihinde vefat etti., Alman makine mühendisi ve motor tasarımcısı ve benzinli arabaların gelişimine önemli katkılar yapan bu isim, Mimar Sinan’ın eserindeki yıldızı mı görerek hareket etti. Gücü temsil eden bu simgeden mi esinlendi? Kurşunlu ve Selimiye Camii'nde yer alan bu simgenin Mercedes logosuna benzerliği arasındaki bağ ne?

Dünya devi Mercedes'in logosu Kayseri'den mi esinlendi?

Edirne'den de açıklama var

Selimiye Camisi emekli başmüezzini Yusuf Karabıyık Çengelci, Mimar Sinan'ın eşsiz eserindeki Mercedes amblemine farklı bir bakış getirdi. Çengelci'nin videosu için TIKLAYIN