Domates fidesi ne zaman ekilir?

Beslenme ile ilgili farkındalık geliştikçe insanların kendi sebze ve meyvesini yetiştirmek şeklindeki istekleri de artmıştır. Domates de kolaylıkla yetiştirilebilir bir gıdadır. Peki domates fidesi ne zaman ve nasıl ekilir?

Domates fidesi ne zaman ekilir?

Birçok değişik cinsi bulunan domatesi evde bile yetiştirmek mümkündür. İklime uygun doğru tür seçimi ve yeterli balkım ile balkonunuzda bile minik bir domates fidesi yetiştirebilirsiniz.
Yeterli ve uygun şartlarda viyollerde yetiştirilen fidelerin dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı zaman yapılması gerekmektedir. Toprak ve hava sıcaklığı 12 veya 15 dereceyi bulduğu zaman yapılmaktadır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7 veya 8 hafta sonrasında yapılmaktadır. Domates, sıcak ve ılıman iklim sebzesi olmaktadır.
Gündüz 17 ve 26˚C, gece ise 14 ve 18 derece olmaktadır. Sıcaklık eksi derecelere kadar düşerse çünkü bitki zarar görmektedir. Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sevmektedir.


Domates fidesi nasıl ekilir?
Fideler kök boğazına kadar dikilmelidir. Ancak derin dikimden   mutlaka kaçınılmalıdır. Toprak sıkıca bastırıldıktan sonra can suyu verilmelidir. Fidelerin yerlerine dikimi, donlar geçtikten sonra yapılmalıdır. Ayrıca fideler 3-4 gerçek yaprağa ulaştığında dikim işlemi gerçekleştirilmelidir. Tarlaya dikimde çiçek açmış veya meyve tutmuş domates fideleri dikilmemelidir.  Dikim sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde yapılmalıdır. Sıcak saatlerde dikim yapmamalıdır. Fideler asıl yerlerine dikildikten iki hafta sonra birinci çapalama işi yapılmaktadır. Bundan 2-3 hafta sonra da ikinci çapalama gerçekleştirilmektedir.