Dolar yeniden hareketlendi

ABD doları son 20 yılın en üst seviyelerine çıkarak yine piyasayı karıştırdı. Haftanın son işlem gününde 15,98'i aşan doların kur ve ekonomi politikalarındaki sürdürülebilirliği sorgulanıyor.

Dolar yeniden hareketlendi

Dolar kuru 14.5-15 arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izlemesinin ardından aralıksız bir yükselişle kısa sürede 16'ya dayandı. Dün gün içerisinde en düşük 15,8375'i gören dolar, en yüksek 15,9836'yı yakalayarak 2022 yılının zirvesine ulaştı.

 

“YİNE KENDİ REKORUNU KIRDI”

Artışın devam edeceğini aktaran döviz alım satımı yapan Ahmet Birtek, “Dolar şu an 16.12  gibi satışından devam ediyor. Biliyorsunuz Amerika, FED sürekli kuru arttırmaya devam ediyor her ay. Ve devam ettireceğini söylüyor. 2023’ün başına kadar devam da ettirecek. Bu da tabii bizim ülkemize döviz ve artı olarak yansıyor. Sürekli bir artış oluyor. Tabii devletimiz de bunun için değişik önlemler mesela kuru koruma alım mevduat hesabı uygulamasını devam ettiriyor. Şu anda yükseliş devam edecek gibi gözüküyor. Çünkü Amerika'da hala faize devam edecek. Amerika zaten sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde değer kazanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün ilerleyen alanlarda göreceğiz.” ifadelerinde bulundu.

 

“22 TL DİYE REEL BİR KUR YOK”

Doların 22 TL’ye yükseldiği haberlerinin gerçekleri yansıtmadığını aktaran Birtek, “Dün haberlerde çıkan 22 TL olayı da doğru değil. Ama vadeli ileriye dönük bir dolar avro alımları yapılıyorsa onları bilmiyorum. Ama şu an 22 gibi bir kur reel bir kur değil yani öyle bir şey yok.” diye konuştu.

 

“İNSANLAR PANİK YAPMASINLAR”

Vatandaşların hemen panik havasına girmemeleri gerektiğini dile getiren Ahmet Birtek, “Kur korumalı mevduat hesaplarına gelecek olursak Sayın Nebati sürekli açıklama yapıyor. Ve ciddi bir oraya bir talep var. Bu da tabii dövizi şu an tutan şu anlık o gibi gözüküyor. Değişik hazine bonoları gibi TL çıkartılacağını da söylüyorlar. İlerleyen zamanlarda belki müdahalelerle daha da düşürebilirler.  Ama yönün dünyada yukarıyı gösterdiği de bir gerçek. Enflasyondan korunmak için bu yönteme başvurulabilir. Türkiye’de enflasyon da genelde buna göre şekil alır zaten. Doların yükselmesinin enflasyona tabii ki yine etkisi olacak. Euro karşısında da çok fazla değer kazanmaya başladı. Dolar tüm dünyada değer kazanıyor sadece Türkiye'de değil. Almanya'daki insan geçen sene bir yirmiden aldığı doları şu an bir sıfır ikiden alabiliyor örneğin. İnsanlar panik yapmasınlar. Aman düştü deyip hemen bozdurmaya gitmesinler ya da çıkıyor deyip hemen ben de alayım gibi şeylere girmesinler. Sadece enflasyondan korunmak için gerek yeterli pozisyonları almaları yeterli.” dedi.

>>Selma Kösedağ