Doğum İzni 1 Yıla Mı Çıkarılıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de nüfus artış hızının kendini yenileme eşiğinin altına düştüğünü belirtti. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) son toplantısında 'Doğum izninin yetersiz olduğu' konusu ele alındı. Peki, doğum izni 1 yıla mı çıkarılacak? Teklifler ne yönde? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Doğum İzni 1 Yıla Mı Çıkarılıyor?

Türkiye’de nüfusta yaşanan erime ve çocuk sahibi olma konusundaki isteksizlik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nüfus artış hızının kendini yenileme eşiğinin altına düştüğünü belirtmesi ile birlikte AK Parti MKYK toplantısında ele alındı. ‘Doğum izninin yetersiz olduğu’ ifade edilerek, ‘Doğum izni 1 yıla çıkarılsın’ önerisi sunuldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri Türkiye’de doğum oranının en düşük seviyeye gerilediğini ortaya koymuştu. MKYK üyesi bir kadın, doğum izninin süresinin az olduğunu belirterek, ‘Kadın çalışanlar çocuk planlarını erteliyor. Ya da çocuk yapmaktan vazgeçiyorlar. Mevcutta çalışan kadınların doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık yani 4 aylık bir doğum izni var’ ifadelerinde bulundu.

Doğum İzni 1 Yıla Mı Çıkarılıyor?

İddialara göre doğum izninin artırılması noktasında dört bakanlığın bir araya gelerek çalışmalara başladığı ifade edildi. Çocuk sayısına göre iznin artması üzerinde durulurken annelerin çocuklarıyla daha çok vakit geçirmesi için 3 yaşa kadar evden ya da esnek çalışma modeli de değerlendirmeye alınacak.

AK Parti MKYK anneler için yeni teşvik önerilerinde bulundu. Teşvik önerileri şöyle;

Doğum izni süresi artırılacak,

Yarı zamanlı çalışmaya imkan sağlanacak,

Evden çalışma modeli uygulanacak,

Anneler esnek çalışmadan yararlanacak,

Annelerin kıdem boşlukları bütçeden tamamlanacak.

Konu ile ilgili bilgiler sınırlı iken, doğum izninin bir yıla çıkıp çıkmayacağının önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.