Diyanet'in Nişan Açıklaması İkiye Böldü

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), dağıttığı kitapta yer alan nişan dönemi ile ilgili açıklama yaptı. Diyanet'in yaptığı bu açıklamalar ile ilgili yapılan haberler vatandaşları ikiye böldü.  Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Diyanet'in Nişan Açıklaması İkiye Böldü

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), dağıttığı kitapta yer alan nişan dönemi ile ilgili açıklama yaptı. Diyanet'in yaptığı bu açıklamalar ile ilgili yapılan haberler vatandaşları ikiye böldü. 

Biçok haber sitesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dağıttığı kitapta nişanlıların cep telefonu ile görüntülü konuşması ya da uzun süre mesajlaşmasının dinen caiz olmadığı savunduğunu iddia etti. Yine Diyenet'in internette yayımlanan aile ilişkileri kitabında, nişanlı kadının kayınpederinin elini öpmesi de caiz değildir açıklamasında bulunduğu haberleri yapıldı.

Diyanet'in ücretsiz el kitabına göre; evlilik öncesi, evlilik süreci, çocuk ve ebeveyn ilişkileri, kadınlara özel durumlar gibi birçok konuların belirtildiği bölümde; ‘Nikâh akdi yapılmadan önce nişanlılar adeta iki yabancı gibi olduklarından mahremiyet sınırlarına riayet etmelidirler. Cep telefonu veya internet üzerinden mahremiyet sınırlarını ve ahlaki ölçüleri ihlal edecek şekilde görüşmeleri veya yazışmaları ise caiz değildir’ ifadelerine yer verdi.

Dikkati çeken sorulardan biri de ‘Nişanlanan bir kızın, müstakbel kayınpeder ve kayınlarının ellerini öpmesi helal midir?’ oldu. Diyanet’in yanıtı ise şöyle: ‘Nişanlılar mahremiyet bakımından birbirlerine yabancı hükmündedirler. Bu durumda müstakbel kayınpeder, evlenmesi ebediyen haram kılınan erkelerden olmadığı için kadının onun elini öpmesi caiz değildir’ açıklamalarında bulundu.

Yapılan bu açıklamalardan sonra, sosyal medya kullanıcılarını ikiye böldü. İnternette paylaşılan, Diyanet'ten nişanlılara kötü haber açıklamalarıyla bir kesim çok yanlış bulurken, bir kesim de Diyanet'in bu konu hakkında çok haklı olduğunu savundu.