Dişlerimiz neden farklı boyut ve şekillerde olur?
Dişler insanda en çok dikkat çeken detaylardan biridir. İnsanların diş yapısı, yaşına ve cinsiyetine göre şeklide ve boyutlarında değişiklik gösteriyor. Peki dişlerimizin boyutları neden farklıdır?
8 kesici diş
Dişler vücudun ayrılmaz bir parçasıdır, sadece yemek yememize ve besinleri çiğnememize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ağzımızı hastalıklardan da korurlar.Her dişin şekli ona yiyicekleri çiğnemek için özel bir işlev verir.Ağızınızdaki en öndeki dişler kesici dişlerdir alt ve üst çenede 4 'er tane olmak üzere toplam 8 tanedir.
4 köpek diş
Köpek dişleri, kesici dişlerin yanında oturan keskin, sivri dişlerdir. Alt ve üst çenede ikişer tane olmak üzere toplam dört tane bulunur. Uzun ve sivridirler ve et gibi gıda maddelerini kavramak ve yırtmak için gereklidirler.
8 küçük azı diş
Küçük azı dişleri, köpek dişlerinin arkasında yer alan, ağzınızın arkasına doğru uzanan daha büyük, daha düz dişlerdir. Bu dişler çıkıntılı düz bir yüzeye sahiptir. Küçük azı dişleri, yiyecekleri çiğnemeye ve öğütmeye yardımcı olarak yutulacak kadar küçük hale getirir.
8-12 azı diş
Azı dişler tüm dişlerimizin en büyüğüdür. Yiyecekleri çiğnemelerine ve öğütmelerine izin veren çıkıntılara sahip geniş, düz bir yüzeye sahiptirler. Yetişkinlerde altısı alt ve üst çenede olmak üzere 12 kalıcı azı dişi bulunurken, çocuklarda sekiz süt azı dişi vardır.
Farklı diş türleri - kesici dişler, köpek dişleri, küçük azı dişleri ve azı dişleri - yiyeceklerimizi düzgün bir şekilde çiğnememize ve sindirim için gıdaları parçalamamıza yardım etmede benzersiz ve önemli roller oynarlar. Dişler ayrıca kelimeleri telaffuz etmemize ve yüzümüzü şekillendirmemize yardımcı olur. Hayatımız boyunca iki set dişimiz olur; 20'lik geçici bir set ve 32'lik kalıcı bir set diş.