Dikkat misyonerler sizin de kapınızı çalabilir?

Kayseri'de misyonerlerin kapı kapı gezerek insanları Yehova'ya davet ettiği öne sürüldü. Yehova Şahitleri'nin çoğunlukla şehir merkezinde vatandaşlara broşürler dağıtarak Yehova'ya davet ettikleri belirtiliyor. Peki, nedir bu Yehova? Yehova Şahitleri kimdir? Haberin detayları Kayseri Anadolu Haber Gazetesi'nin Kayseri haberlerinde…

Dikkat misyonerler sizin de kapınızı çalabilir?

Türkiye’de yaşanan afetlerden sonra giderek artan ve vatandaşların kapısına kadar gelen misyonerler söz konusu... Kayseri’de de kendilerine ‘Yehova Şahitleri’ diyen Yehova tarikatı mensupları, insanları broşürler ve tanıtım videolarıyla Yehova’ya davet ettiği iddia edildi. 

Kayseri’de sokaklara inen hatta kapı kapı dolaşarak insanları Yehova’ya davet ettikleri öne sürülen Yehova Şahitleri, vatandaşların söylemlerine göre, hedef kitlesini son zamanlarda gençler, göçmen ve çoğunlukla maddi durumu zayıf, afetzede aileler olarak belirlediği öne sürüldü. 

İnsanları Yehova’ya davet eden misyoner grubun kapısına geldiğinden bahseden bir vatandaş, gazetemize ulaşarak şunları kaydetti, “2 kadın 2 erkekten oluşan ve bunlardan biri yaşlı diğeri ise genç 4 kişi kapıya geldiler. Şık giyimli ve oldukça bakımlıydılar.  Kapıları çalarak öncelikle ‘Allah’ı nasıl tanımlarsınız?’ gibi bir soru sordular. Daha sonra Yehova’dan bahsettiler. Acıların son bulması, sıkıntıların giderilmesi, daha huzurlu bir hayat yaşamak, daha mutlu bir aile kurmak için Yehova’ya davet ettiklerini söylediler. Videolar izleterek broşür verdiler.”

Yine bir başka vatandaş gazetemize ulaşarak konu hakkında açıklama yaptı. Daha çok depremzede ailelere ulaştıklarını belirten vatandaş,” Evime 2 kişi geldiler. Bir kız bir erkek… Kutsal kitap adı altında dini kitaplardan bahsettiler. Bunlara ulaşmamı ve izlememi söylediler. Yehova’ya ve inançlarına ikna ederek bana yol göstermeye çalıştılar.” ifadelerini kullandı.

Bazı iddialara göre ise, Yehova Şahitleri’nin insanları para karşılığında bu inanca davet ettikleri de öne sürüldü.

Peki kimdir bu Yehova şahitleri?
Yehova Şahitleri 140 yıl önce Amerikalı Charles T. Russell tarafından kurulmuş olan bir tarikattır.
Yehova'nın Şahitleri, binyılcı, restorasyoncu ve teslis karşıtı inanca sahip, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir. Yehova'nın Şahitleri temel Hristiyan inançlarını ve dinsel gelenekleri kabul etmeyip sadece "Yeni Dünya Çevirisi" adlı kendi Kutsal Kitap çevirilerini imanlarının temeli olarak alırlar.

Amerikalı Charles T. Russell

Onlar, kendilerini sözün kök anlamına göre Hristiyanlar olarak saydıkları halde kendilerini M.S. ikinci yüzyıldan beri gelişmiş Hristiyan Aleminden, Yahudilikten ve diğer dinlerden ayrı bir din olarak görmektedir. Yehova'nın Şahitlerinin görüşüne göre M.S. ikinci yüzyılda Hristiyanların ekseriyeti İsa Mesih'in yolundan ayrılmaya başladı. Bunun için birinci yüzyıldaki Hristiyanlığı yenilemek isterler.
Topluluk, dünya çapında 240 devlet ve bölgelerde, evanjelizm faaliyeti yürüten 8,68 milyon aktif üyesi bulunduğunu ve yılın en önemli anma günü olan Akşam Yemeği'nin kutlamasına yaklaşık 18 milyon kişinin katıldıkları rapor edilmektedir.

Yehova'nın Şahitleri din olarak birinci yüzyıldaki Hıristiyanların cemaatlerine göre teşkilatlandırılırlar.
31 Temmuz 2007'de, Türkiye'deki Yehova'nın Şahitleri'ne dinsel tüzel kişiliklerinin resmen tescil edildiği bildirildi.

Bu durum onlara mülk sahibi olma, ibadet salonları satın alma veya kiralama, bağış kabul etme ve gerekli olduğunda mahkemelerde yasal haklarını savunma olanağı veriyor.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün 26 Nisan 2011’de gönderdiği resmi bir bildiride, Yehova’nın Şahitlerinin zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulabileceği’ belirtildi. Bakanlığın kararında şu ifadeler geçiyor: “Yehova’nın Şahitlerinin, yaygın olarak kabul gören Hristiyan inançlarından bazılarını kabul etmemelerine rağmen bu inancın ... Hristiyanlık dinine mensup bir inanç olduğu belirtilmiştir.”