Dikkat! Merkez Bankası Büyük Zarar Etti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen yıl yaşadığı zarar, Resmi Gazete'de yayımlanan bilançoya göre ortaya çıktı. Peki, rekor zararın kaynağı bakın ne oldu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Dikkat! Merkez Bankası Büyük Zarar Etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen yıl yaşadığı zarar, Resmi Gazete‘de yayımlandı. 2022 yılında 72 milyar TL kâr açıklayan Merkez Bankası'nın bu zararı dikkat çekti.

818,2 Milyar TL Zarar Açıkladı

Merkez Bankası, 2023 yılı bilançosunu açıkladı ve 818,2 milyar TL'lik zarar olduğu bildirildi.  Bilanço verilerine göre, TCMB'nin 2023 yılında yaşadığı zararın büyük kısmı, KKM ödemelerinin etkisi altında gerçekleşti. Bu durum, ülkenin döviz rezervlerinin dengesizliği ve dış borçların yönetimindeki zorluklardan dolayı olduğu öğrenildi.

Dikkat! Merkez Bankası Büyük Zarar Etti

Öte yandan, TCMB'nin 2022 yılında kar açıklamasına rağmen, geçen yıl yaşanan zarar, ekonomideki belirsizlikler ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisini gösteriyor.

TCMB'nin açıkladığı bilançoya ilişkin Olağan Genel Kurul toplantısının ise 30 Nisan'da Ankara'da gerçekleştirileceği öğrenildi. Bu toplantıda, bankanın 2023 yılına ilişkin faaliyetleri ve gelecek stratejileri de ele alınacak.

Bankalar kâr elde etti

Merkez Bankası’nın zararı açıklanmasıyla beraber bankacılık sektörü ise kâr elde etti. Bankalar, net kârını 603 milyar 634 milyon TL olarak gerçekleştirdi. Sektörün toplam aktifi, yüzde 63,9'luk bir artışla yükselirken, krediler toplamı yüzde 54 ve menkul değerler toplamı yüzde 67,4 oranında arttı. Ortaya çıkan istatistikler, bankaların genişleyen bir şekilde kredi verme ve yatırım yapma eğiliminde olduğu görüldü.