Çölyak hastaları nelere dikkat etmeli?

İnsanlarda en sık rastlanan genetik hastalıklar arasında yer alan Çölyak hastalığı ile ilgili merak ettikleriniz bu haberimizde... Peki tek gıda alerjisi olarak bilinen Çölyak hastalığı nedir belirtileri nelerdir?

Çölyak hastaları nelere dikkat etmeli?

Çölyak hastalığına ülkemizde her geçen gün daha fazla kişi yakalanmaktadır. Genellikle hastalık çoçukluk döneminde görülür. En yaygın  hastalık olarak bilinen çölyak hastalığı glutene olan alerjik reaksiyondur. Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genellikle 1 yaşından sonra gluten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile birlikte ilk belirtiler ortaya çıkar. Başlangıçta bulantı, kusma, ishal, halsizlik gibi belirtiler görülür. İlerleyen dönemlerde ise anemi, cilt döküntüleri gibi farklı belirtiler eklenir. Kronik bir hastalık olmasına rağmen tedavisi mümkündür ve tedavi gluten içeren besinlerin tüketilmemesinden ibarettir.

Çölyak hastalığının tedavisi

Çölyak tedavisi olan bir hastalık değildir. Hastalığın kişinin yaşamını tehdit etmemesi için ömür boyu gluten içerek gıdaların beslenme listesinden çıkarılması gerekmektedir. Hastalığın tek tedavisi glutensiz beslenmedir.