Çolakbayrakdar, Mimar Koca Sinan Paneli'ne katıldı
Mimarlar ve Müdendisler ''Mimarsinan'ı Anlamak'' başlıklı panelle Kocasinan belediyesi'nde buluştu. Mimar ve Mühendisler Grubu'nun 'Mimar Sinan'ı Anlamak' adlı panelin 4.'sü Mimar Sinan'ın memleketi Kayseri'de gerçekleştirildi.
Panele Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Oğuz Memiş, Mimar ve Mühendisler Grubu Şube Başkanı Murat Özdemir, Şube Başkanı Mustafa Çapan ile grup üyeleri katıldı. Kendisi de mühendis olan Kocasinan belediye Başkanı Ahmet Çolkbayrakdar panelde yaptığı konuşmada Mimar Sinan'ı iyi anlamak gerektiğinin altını çizerek ''Aradan 500 yıl geçmiş ve 500 yıl sonra hala onun yapmış olduğu eserler aşılamamış. Hala onun eserleri konuşuluyor ve bir adım önüne geçilememişse “O’nu” gerçekten iyi anlamak gerekir. Mevlana; medeniyet, kültür dünyamızda sözle, ruhla ne kadar etkin bir isim ise Mimar Sinan da taşa hayat vermesiyle o kadar önemli bir isimdir. Baktığınızda devşirme olarak toplanıp yeniçeri olarak Osmanlı ocağına alınmış. Oradan da bir baş mimar çıkmış. Onu buralara getiren neydi, o ruhu oluşturan neydi herhalde önce bunu anlayıp öyle hareket etmek lazım.'' dedi.
Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir ise sözlerine grubun 20. yılını geride bıraktığını ifade ederek başladı. Grup çalışmaları hakkında bilgiler veren Özdemir, şehircilik yapılaşmalarını yakından takip etmeye çalıştıklarını söyledi. Özdemir “Şehir yapılaşmaları insanı, aileyi ve toplumu dönüştürme makinalarıdır. Kısa vadede anlamadığımız ama anladığımızda da geç kalmış olabileceğimizden korktuğumuz bir dönüştürme makinaları. Şehircilik planı sadece arsanın emsal değerini çarparak bulduğumuz alanı o arsaya yapı olarak yerleştirmek değildir.” ifadelerini kullandı.
Mimar ve Mühendisler Grubu Şube Başkanı ve Kocasinan Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Çapan, Mimar Sinan'ın çağlar öncesinden bir köprü olduğunu vurgulayarak ''Mimar Sinan'ın hemşehrisi olmakla büyük bir kıvanç duyuyoruz'' dedi. ''O, sanatını nakşettiği her bir eserinde bizlere, sadece bir mimari tarz ve mühendislik değl, aynı zamanda sosyoloji, astronomi, çevre bilimi, geoteknik, klimatoloji ve daha bir çok ilim alanındaki kabiliyetini ve dehasını göstermiştir.'' ifadelerini kullanan Çapan, Mimar Sinan'ın Osmanlı’nın en görkemli döneminde, imparatorluğun gücünü yansıtan yapıları inşa eden mimar olduğunu söyledi. Çapan sözlerini şöyle tamamladı; ''Büyük üstadın belki de en büyük sırrı, eserlerinde öncelik olarak 'İnsan' olgusuna yaptığı vurgudur. Her yapıtı, bütün fonksiyonlarıyla insanlar için en uygun mekan, en ideal ölçü ve biçimde olmanın yanı sıra bulunduğu ortama uyum sağlamış ve çevre duyarlılığı barındıran niteliklere haiz olmuştur.''
Konuşmaların ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü Yüksek Mimar Ali Reyhan Esen’in yaptığı panelde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi “Bir Mühendis olarak Mimar Sinan”, Erciyes Üniversitesi mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Sencer Erkman ise “16. Yüzyıl Osmanlı Mimarisinde Sinan’ın Sanatsal Dehası” konularında bilgi verdiler.