Coğrafi tescilli asırlık lezzet 'Gacer Ekmeği'

Kayseri'nin Develi İlçesi'yle özdeşleşen 'coğrafi tescilli' ürün olan gacer buğdayıyla bakın hangi lezzetler yapılıyor? Asırlık lezzet gacerin faydaları neler? Haberin detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..

Coğrafi tescilli asırlık lezzet 'Gacer Ekmeği'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

150 yıllık genetiği değiştirilmemiş ata tohumundan elde edilen Gacer buğdayı 'coğrafi tescilli' ürün olarak Develi İlçesi'nde yetişiyor. Ekimi zor ve verimi düşük olan bu buğdayın üretiminin yıllar içinde azalması Tarım ve Orman Bakanlığı ve belediyelerin de teşvikiyle 2022 yılında yeniden ekilmeye başlanarak üretimine destek verildi. 

Zengin protein içerisi sayesinde mide, bağırsak rahatsızlıklarına faydalarıyla bilinen gacer ekmeği zengin lif oranı ve kolay sindirimi sebebiyle hem ilçe halkı hem Kayserililer tarafından oldukça rağbet görüyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Ekmek büfeleri ile Develi ilçesi'ndeki bir fırında satılan ekmek şehir dışından ve yurt dışından da sipariş alıyor.

Tohumdan yetiştirilirken hiçbir kimyasal madde ve ilaç kullanılmadan organik üretilen bu buğday koyu kahverengi renkte ve beyaz undan farklı olarak ele yapışan kıvamıyla yoğrulması ve fırınlanması zahmetli bir ürün.. 

Gacer unundan ekmeğin yanı sıra erişte, makarna, çorbalık kesme, pilavlık nişasta alınıyor. Hazmı kolay olan bu ürünün zayıflamayı kolaylaştırdığı biliniyor.