Çocuk istismarı suçluları Meclis gündeminde

Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi Başkanı Ayşe Uzunlu, 'çocuk cinsel istismarı suçlularına af'  konusunun, 27 Mayıs 2021'de 'Kadına Yönelik Şiddetin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu ve Meclis Adalet Komisyonu'nda tekrar gündeme getirildiğini söyledi.

Çocuk istismarı suçluları Meclis gündeminde

Söz konusu affın, muhalefet partileri vekillerinin itirazları üzerine kanun teklifine eklenmesinden vazgeçildiğini belirten Uzunlu, pandeminin hem dünyada hem de Türkiye'de son 10 yılda azalan erken yaşta evliliklerin tekrar önünü açtığını ifade etti.

"ÇOCUK HAKLARINININ İHLALİDİR"

18 yaşın altındaki her bireyin 'çocuk' olduğunun altını çizen Uzunlu, "Herkesin kendi çocuğu için kabul etmediği 'erken yaş evlilik',  sorumsuzca konuşulacak ve çocuklarımız için karar çıkarılacak bir konu değildir. Yapılan bir araştırma Türkiye’de halkın yüzde92’sinin 18 yaşın altındaki evlilikleri onaylamadığını göstermiştir. (Havle Kadın Derneği, Erken Evlilikler araştırması 2020). Erken yaşta evlilik ve af çağrıları istismarcılara cesaret verdiği biline biline bu suçtan tutuklu olan kişileri kurtarmak adına yapılmaktadır. Bu tür davranışları kabul etmemiz mümkün değildir. Bu konu siyaset de pazarlık konusu olamayacak kadar önemlidir. Erken yaşta çocuk evlilikleri tüm siyasilerin partiler üstü 'çocuk hakları ihlali' olarak değerlendirilmesi gereken hayati bir konudur." diye konuştu.

2019'DA 17 BİN 47 KIZ ÇOCUĞU EVLENDİRİLDİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2019 yılında 17 bin 47 kız çocuğu evlendirildiğine dikkat çeken Uzunlu, söz konusu erken evliliklerde dikkat çeken bir başka konunun da, kız çocukları ile evlendirildikleri kişi arasındaki yaş farkının yüksek olması olduğunun altının çizdi.

PANDEMİ ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNÜNÜ AÇTI

Öte yandan, pandeminin, dünyada ve Türkiye'de erken yaşta evliliklerin önünü açtığını belirten Uzunlu, "Kovid-19 nedeni ile çocuk yaşta evliliklerin önlenmesinde kaydedilen ilerlemeye dair yapılan bir tehdit analizi salgın nedeniyle kapanan okulların kız çocuklarının daha çok eğitimden uzaklaşmasına, hizmet için kullanılmasına sebep olduğunu; kız çocuklarının arkadaşlarından ve destek sağlayan kuruluşlardan uzak kalmasının da erken yaşta evlilik tehdidini arttırdığını ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi