'Çiçek, böcek, parfüm, prenses değiliz'

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Kayseri 'deki kadın STK 'lar: 'Kadınlar çiçek, böcek, parfüm, prenses değildir. Kadın dünya nüfusunun yarısı olan insandır.'

'Çiçek, böcek, parfüm, prenses değiliz'

Cumhuriyet Meydanı 'nda yapılan ortak basın açıklamasına, Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Kayseri Şubesi, Türk Anneler Derneği Kayseri Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Kayseri Şubesi, Vatan Partisi Öncü Kadın grubu, KİGDER (Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği) üyeleri katıldı.

"TÜKETİM GÜNÜNE ÇEVRİLMEK İSTENİYOR"

Çelenk töreninin ardından, katılımcılar adına basın açıklamasını okuyan Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi Başkan Yardımcısı Nilüfer Bıçakçıoğlu, 8 Mart 'ın tüketim kültürünün bir parçası olmadığını ifade etti. "Kadınlar çiçek, böcek, parfüm, prenses değildir. Kadın dünya nüfusunun yarısı olan insandır." diyen Bıçakçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"8 Mart bir anma günü, aynı zamanda da kadınların sorunlarının tartışıldığı ve sorunların çözümu için tartışmalarin yapıldığı bir dayanışma günüdür. Bugün; yıllar içerisinde bazı çevrelerce anlamı değiştirilerek sadece kadınlara yönelik süslü mesajlarla geçiştirilen ya da çiçek ve hediyelerle bir tüketim gününe çevrilmek istenmektedir. Kadınların istediği ise sadece haklarının verilmesidir. Kadınlar yeni haklar istemiyorlar; sadece ve sadece dünya nüfusunun yarısını oluşturan insanlığın ortağı olarak kendilerine ait insan haklarını istiyorlar." dedi.

"KADINLAR SİYASET MALZEMESİ DEĞİLDİR"

Türk kadının, siyasi haklarını, birçok dünya ülkesinden önce elde etmesine rağmen, söz konusu hakların korunması ve geliştirilmesi konusunda yavaşlama görüldüğüne dikkat çeken Bıçakçıoğlu; Türkiye 'nin, Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu 2020 raporuna göre 153 ülke arasında 130 'uncu sırada yer almasını bu durumun göstergesi olarak değerlendirdi. Bıçakçıoğlu, "Nijerya, Mısır, Fas, Ürdün, Irak lig arkadaşlarımız. Bu mu Türk kadınına layık gördüğünüz yer? Ülkemizde 3 milyon kadın okuma-yazma bilmiyor. Uzaya gideceğiz, arkamızda bu teknoloji çağında 3 milyon okuyamayan kadın. 2020 yılında öldürülen kadın sayısı 300, 171 tane de şüpheli ölüm var. Bu mu yaşamayı arzu ettiğiniz ülke? Kağıt üzerinde yasal zemin başarılı, gerçek hayatta uygulamalar içler acısı. Utanç verici." diye konuştu.

"KADIN HAREKETİ SİYASET ÜSTÜDÜR"

Ayrıca, kadınların siyasette karar alma mekanizmalarında göstermelik tutulmasını da eleştiren Bıçakçıoğlu, kadın yöneticilerin diğer kadınlarla dayanışmasının da önemine işaret etti. Bıçakçıoğlu, "Özelikle kadın yöneticiler, kadın siyasetçiler, önemli noktalara gelmiş kadınlar, kadın hareketi siyaset üstüdür. Kız kardeşlerinizi geride bırakmayın. Bir yerlere ulaşmak için kardeşlerinize ihanet etmeyin." ifadelerini kullandı.
Vatan Partisi Öncü Kadın Grubu 'nun basın açıklamasının ardından, katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.

>>Selma Kara