CHP'li Aşkın Genç'ten TÜİK'e Eleştiri!

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine yönelik eleştirilerde bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

CHP'li Aşkın Genç'ten TÜİK'e Eleştiri!

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine yönelik eleştirilerde bulundu. Genç, 'TÜİK’in açıkladığı veriler, temmuz ayında memura ve emeklilere yapılacak zamları da doğrudan etkileyecek. Gerçek verilere dayanmadan, gerçekçi politikalar oluşturulamaz' dedi.

TÜİK, Mayıs ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Verilere göre, Mayıs ayında enflasyon bir önceki aya göre %3,37 oranında artarken, yıllık enflasyon %75,45 seviyesine yükseldi. CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TÜİK’in açıkladığı bu enflasyon verilerine yönelik eleştirilerde bulundu. Genç, enflasyon verilerinin memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zamları etkileyeceğini belirterek, X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

TÜİK ve ENAG tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasındaki büyük fark, ekonomi yönetiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususları ortaya koyuyor. TÜİK’e göre, Mayıs ayı enflasyonu %3,37 ve yıllık enflasyon %75,45 olarak açıklanırken, ENAG’a göre ise Mayıs ayında enflasyon %5,66 artmış ve yıllık enflasyon %120,66’ya yükselmiştir. TÜİK’in verilerinde bile yıllık enflasyon oldukça yüksek seviyelerde. Fiyatlar artarken, alım gücü düşüyor ve halkımız geçim sıkıntısı yaşıyor. Bu durum, TÜİK’in verilerinin halkın gerçek yaşantısını tam olarak yansıtmadığını gösteriyor. Ancak biz, durumu biliyoruz.

Yüksek Enflasyon Vatandaşın Alım Gücünü Azaltıyor, Gerçekçi Politikalar İçin Şeffaf Veriler Gerekli

Yüksek enflasyon, vatandaşın alım gücünü hızla azaltmakta ve temel ihtiyaçlarını karşılamasını zorlaştırmaktadır. Gıda, konut, enerji ve ulaşım gibi temel ihtiyaçların maliyetleri hızla artarken, bu sorunların çözümü için daha dikkatli ve gerçekçi politikaların geliştirilmesi gerekiyor. TÜİK’in verilerine dayanarak ekonomi hakkında iyimser tahminlerde bulunanlar, halkın yaşadığı gerçek sıkıntıları göz ardı edebilirler. TÜİK’in gerçeği tam olarak yansıtmayan verileri, temmuz ayında memura ve emeklilere yapılacak zamları da etkileyecek. Gerçek verilere dayanmadan, gerçekçi politikalar oluşturulamaz. Hükümeti, halkın yaşadığı bu zorlukları göz önünde bulundurarak, daha şeffaf ve doğru verilerle politikalar geliştirmeye davet ediyorum. Aksi takdirde, ekonomideki bu olumsuz gidişat, ülkenin sosyal ve ekonomik dokusuna zarar vermeye devam edebilir.'

Genç’in bu açıklamaları, TÜİK'in verilerine yönelik eleştirilerin artmasına neden oldu. Halkın gerçek yaşam koşullarını yansıtan ve ekonomik politikaların daha sağlam temeller üzerine oturmasını sağlayacak gerçek verilere ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.