Bugünden İtibaren 'Ölü' Sayılacaklar!

Kahramanmaraş'ta, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan iki büyük depremin üzerinden bir yıl geçti. Depremde kaybolan, enkaz altında kaldığı bilinen ve cesedine ulaşılamayan kişiler bugünden itibaren ölü sayılacak. Detaylar haberimizde…

Bugünden İtibaren 'Ölü' Sayılacaklar!

Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan iki büyük depremin üzerinden bir yıl geçti. Depremde kaybolan, enkaz altında kaldığı bilinen ve cesedine ulaşılamayan kişiler bugünden itibaren ölü sayılacak.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin 6 Şubat yıldönümü olması sebebiyle; deprem, Türkiye’nin her bölgesinde hatırlandı. Depremdeki kayıplarına ulaşamayan kişiler, enkaz altında kaldığını düşündüğü kişilere ne olacağını araştırmaya başladı.

Depremde enkaz altında kaldığı düşünülen ve cesedine ulaşılamayan kişiler, Türk Medeni Kanunu’nun 31’inci maddesinde yer alan ‘Ölüm Karinesi’ne göre; ‘Bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde kaybolursa, cesedi bulunamamış olsa bile gerçekten ölmüş sayılır’ kararı ile işlem görür.

Türk Medeni Kanunu’nun 32’nci maddesinde yer alan, ‘Gaiplik Kararı’na göre; Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir. Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesidir’ kararı ile işlem görür.

Türk Medeni Kanunu'nda yer alan maddelere göre; 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremde; kaybolan, enkaz altında kaldığı bilinen ve cesedine ulaşılamayan kişiler bugünden itibaren ölü sayılacak.