Bu meslekleri seçerseniz 10 yıl içinde işsiz kalacaksınız!

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) hazırladığı rapora göre bazı meslekleri seçtiğinizde 10 yıl içinde işsiz kalabilirsiniz. Kayserili vatandaşlar bu meslekleri araştırmaya başladı. 10 yıl içinde işsiz kalacağınız meslekler nelerdir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri bülteninde…

Bu meslekleri seçerseniz 10 yıl içinde işsiz kalacaksınız!

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporuna göre çalışanların seçtiği mesleklerin 10 yıl içinde kaybolması söz konusu. Kayserili vatandaşlar bu meslekleri seçmeyin..

Teknolojinin gelişimi ve yapay zekanın her ortamda rağbet görmesi dünyanın değiştiğini gösteriyor. Bu anlamda OECD ‘Yapay Zeka ve İş gücü Piyasası’ hakkında bir rapor hazırladı. Bu raporda dünya bir yapay zeka devriminin eşiğinde olduğu ve en yüksek otomasyon riski altında sınıflandırılan mesleklerin istihdamın yaklaşık yüzde 27’sini oluşturduğunu bildirdi.

Raporda yapay zekayı kullanan firmalar arasında şimdiye kadar istihdamın olumsuz etkilenmediğine dair az kanıt sunulduğu tespit edilmiş ve işçiler ile işverenlerin yapay zeka teknolojisinin tehlikeli görevleri azaltabileceğini bununda fiziksel güvenliği sağlayacağı belirtilmiş.

OECD raporunda inşaat, çiftçilik, balıkçılık ve ormancılık gibi orta vasıflı işlerin en fazla otomasyon riskine sahip meslekler olarak belirtilmesi dikkat çekiyor. Yani daha fazla iş gücü gerektiren meslekler yapay zeka ile kolay ve pratik hale gelebileceği, bu da düşük ve orta vasıflı mesleklerin 10 yıl içinde kaybolabileceği anlamına geliyor.

Bu meslekleri seçerseniz 10 yıl içinde işsiz kalacaksınız!

Ayrıca OECD raporunda hükümetlerin işverenleri daha fazla eğitim sağlamaya, yapay zeka becerilerini eğitimle geliştirmeye ve yapay zekanın iş gücü çeşitliliğini desteklemeye teşvik etmesi vurgulanmış.

OECD’ye göre dünyadan silinecek meslekler neler?

OECD raporunda teknolojinin ve yapay zekanın dünyada devrim noktasına gelmesine az kaldığı belirtildi. Yapay zekanın kolaylıkla entegre edilebileceği meslekler ise araştırmalara göre dünya üzerinden 10 yıl içinde silinecek gibi duruyor. İşte o meslekler..

Seyahat Danışmanlığı

Bu meslek dünya üzerinden 10 yıl içinde silinecek çünkü teknolojinin gelişmesi artık seyahat planlarınız için bir seyahat acentasına uğramanızı ve neşeli bir satış temsilcisinin size bilgisayarda teklifleri sunmasını gerektirmiyor. Çünkü artık kullanımı kolay ve karşılaştırmalı web siteleri bütün işinizi halledebilir.

Kasiyer

Temassız ödemeler, self-servis kasalar ve istasyonlar dünya genelinde yaygın hale gelmeye başladığından beri kasiyer mesleği de dünya üzerinden 10 yıl içinde silinecek gibi duruyor.

Fast – Food Çalışanı

Daha düşük maliyetle çalışmak isteyen fast food zincirleri yakın bir gelecekte tam otomasyon sistemine geçmesi bekleniyor. ABD merkezli CaliBurger, yapay zeka güdümlü, burger çeviren mutfak asistanlarıyla otomatikleştirilmiş bir işgücünü hali hazırda test etmeye başladı.

Banka Çalışanı

Bankalar tamamen ortadan kalkmayacak ancak yerel şubeler ortadan kalkacak. Bunun nedeni ise telefon bankacılığı ile her işi kolayca halledebilmek.

Bu meslekleri seçerseniz 10 yıl içinde işsiz kalacaksınız!

Postacı

Önümüzdeki 20 yıl içinde faturalar ve veyanlar çevrimiçi olarak görüntülenecek ve ödenecek. Önemsiz postalar post kutunuzdan e-postanıza taşınacak.

Tekstil İşçisi

Birçok imalat ve üretim işini gerçekleştirebilen makineler nedeniyle tekstil işçisi mesleği önümüzdeki 10 yıl içinde dünya üzerinden silinebilir.

Matbaa Operatörü

Çeşitli gazete ve internet üzerindeki yayınların çevrimiçi sürümlerine daha fazla zaman ve içerik ayırmasıyla, gelecekte basılı medya sekteye uğrayabilir.

Geleceğin meslekleri neler?

Yapay Zeka Mühendisliği, Robotik Mühendisliği, Siber Güvenlik Uzmanlığı, Yazılım ve Uygulama Geliştiricisi, Oyun Geliştiricisi, Dijital Pazarlama Uzmanlığı…