Borcunuzu Geri Almanın Yeni Yolu!
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), son dönemde para transferi odaklı bir yenilik olan, borcunuzu geri almanın yeni yolunu paylaştı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde...
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), son dönemde para transferi odaklı bir yenilik olan, borcunuzu geri almanın yeni yolunu paylaştı.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), son dönemde para transferi odaklı bir yenilik olan ‘Ödeme İste’ özelliğini tanıtarak finans sektörüne yeni bir katkı sağladı. Ödeme İste, ödeme öncesi kullanılan bir altyapı sunarak müşteri deneyimini geliştirmeyi amaçlıyor ve 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor.
Ödeme İste Sistemi, aslında Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi'nde müşterilerin kullanım deneyimlerini artırmayı hedefleyen bir hizmet olarak ortaya çıkıyor. Bu sistem sayesinde alacaklı müşteri, borçlu müşteriden ödeme talep edebiliyor ve borçlu müşteri de bu talebe yanıt verebiliyor. BKM, bu sürecin işleticisi olarak konumlanıyor ve ödeme talepleri, ilgili hesapların bağlı olduğu Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının (ÖHS) kontrolleri ile gerçekleşiyor.
Ödeme İste sürecini başlatmak için borçlu bilgileri, borçlu tarafından hesap bilgisi (Ad Soyad, IBAN) olarak paylaşılabildiği gibi TR Karekod veya Kolay Adres şeklinde de paylaşılabiliyor. Başlangıçta belirtildiği gibi, Ödeme İste akışları, Havale veya FAST Sistemi ödemeleri için kullanılabiliyor. Ancak, FAST sistemi üzerinden yapılacak ödemeler için FAST limitleri geçerli olacak ve sadece TL transferi mümkün olacak.
Ödeme İste katman servisinin müşterilere sunulması için mobil kanalın kullanılması zorunlu tutulmuş. Diğer kanalların kullanımı ise ödeme hizmeti sağlayıcılarının tercihine bırakılmış durumda. Mobil uygulama yüklü olmayan müşterilerde davet isteği göndermek ÖHS inisiyatifine bırakılıyor.
Müşterilerin Ödeme İste’ye karşılık verdikleri yanıtın içeriği, yasal yükümlülüklerini değiştirmiyor. Örneğin, fatura ödemesine ilişkin bir Ödeme İste talebi alan borçlunun olumsuz yanıt vermesi, onun faturayı ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmıyor.
Son olarak, TR Karekod ile başlatılan ödeme iste akışlarının, FAST TR Karekod Teknik İlke ve Kurallar Rehberi’nde belirlenen zorunlu üretime geçiş tarihleri gözetilerek desteklenmesi gerektiği belirtilmiş.
‘Üretim Ortamında Olan Katılımcılar’ arasında şu bankalar bulunuyor: Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Akbank T.A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., Denizbank A.Ş. ve Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.