Bomba iddia: Eylül'de Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak

Türkiye genelinde ekonomik sıkıntıların giderilmesi, için hükümet bazı adımlar atmaya devam ederken, Ankara kulislerinde Eylül ayında asgari ücrete ara zam iddiaları konuşulmaya başladı. Detaylar haberimizde…

Bomba iddia: Eylül'de Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkenin ekonomik durumuyla ilgili sıkıntılar devam ederken, hükümetin ekonomik istikrarı sağlamak ve çalışan kesimin refahını artırmak için çeşitli önlemler almaya devam ederken, Ankara kulislerinde Eylül ayında asgari ücrete ara zam iddiaları konuşulmaya başladı.

Ev kirası ödeyenler zor durumda kaldı

Hükümetin ve işçi sendikalarının uzun süren müzakerelerinin ardından, 2024 için belirlenen net 17,002 TL'lik asgari ücret, birçok kesimde tartışma yarattı. Asgari ücret belirlenirken, işverenlerin ve çalışanların beklentileri, enflasyon ve yaşam maliyeti gibi faktörler göz önünde bulunduruldu. Ancak, yüksek enflasyon ve temel gıda ürünlerine gelen zamlar,  vatandaşları zor durumda bıraktı. Ayrıca Kayseri'de bulunan ev ve apart sahipleri, Haziran ayından sonra kiralara yüzde 25'ten fazla zam yapacaklarını duyurdu. Bu durum, asgari ücretle geçinen ve ev kirası ödemek zorunda olan vatandaşları endişelendirdi.

Bomba iddia: Eylül'de Asgari Ara Zam Yapılacak

Ara zam olması konusunda talepler yükseldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, daha önce yapmış olduğu açıklamada, 2024 yılı için asgari ücrete ara zam yapılmayacağını belirtmişti. Ancak, gıda fiyatlarındaki artışlar ve enflasyonun yüksek seyretmesiyle birlikte, vatandaşlar asgari ücrete zam yapılması konusunda taleplerini yükseltti.

Bomba iddia: Eylül'de Asgari Ara Zam Yapılacak

Ankara kulislerinde konuşulan iddialara göre, hükümet çevrelerinde asgari ücrete ara bir zam yapılmasına sıcak bakılıyor. Ancak, ekonomi yönetiminin bu konudaki tavrının olumsuz olduğu belirtiliyor. Haziran ayında enflasyon açıklandıktan sonra bu durumun doğalgaz ve elektrik faturalarına yansıtılacağı düşünülerek, Eylül ayında ara zammın olabileceği ileri sürüldü. Zam olması halinde şu anki asgari ücrete 3 – 4 bin civarında bir ekleme olabileceği de aktarıldı.

İşveren nasıl etkilendi?

Asgari ücretin 17.002 liraya yükselmesiyle işverene maliyeti de önemli ölçüde artarak 7.741 lira artışla 23.502 liraya ulaştı. 

Brüt 20 bin 2 buçuk TL olan asgari ücretin 17 bin 2 TL lirası net asgari ücret olarak belirlenirken, 2 bin 800 TL SGK primi ve 2 yüz TL işsizlik sigortası primi olarak hesaplandı.

Yeni asgari ücrete, işverenin SGK primi olarak 3 bin 100 TL ve işveren işsizlik sigorta primi olarak 4 yüz TL eklenince, bir işçi için işverene aylık maliyet 23 bin 502 TL 94 kuruş oldu.