'BİZE ÜMİTSİZLİK YAKIŞMAZ'

KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, KGC ziyaretinde konuştu 'İşadamına ümitsizlik yakışmaz. Her zaman bir çıkış yolunu bulur' dedi.

'BİZE ÜMİTSİZLİK YAKIŞMAZ'

30 Mayıs’ta yapılan seçimlerde güven tazeleyerek yeniden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı seçilen Metin Kösedağ’a, Kayso Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci ve Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Başkan Yardımcısı Abdullah Oğuzbaş hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

‘ÖNCELİKLİ KONU ENFLASYON’

Krediler konusunda sıkıntı yaşanıp yaşanmaması ile ilgili açıklamalarda bulunan Kayso Başkanı Büyüksimitci, “Türkiye 'de şu an öncelikli konu enflasyon.  Bu anlamda kredi konusunda finansal erişimde sıkıntı yaşanıyor. Bu sorunun çözülmesi için Cumhurbaşkanı nezdinde gerekli çalışmalar yapılıyor.  Bu çalışmalarda hem sanayi  hem de küçük esnaf için öngörülen projeler var.  Özellikle küçük esnafın sıkıntıya girmemesi önemli.  Sanayicinin üretime devam edebiliyor olması lazım.  Amerika 'da, Avrupa 'da faizlerin artırılması aslında parayı piyasadan geri çekmekle ilgili.  Piyasayı sıkıştırmakla alakalı. Dolayısıyla bunun Türkiye 'ye etkisi de olacak. Çünkü para anavatanına dönüyor. Bizim de yurt dışından kaynağa ihtiyacımız var” ifadelerinde bulundu.

 ‘ÜLKENİN YABANCI KAYNAĞA İHTİYACI VAR’

Yaşanan ekonomik sıkıntıdan yeni pazarlar bularak çıkılması gerektiğini savunan Büyüksimitci, “Bizim en büyük ihtiyacı karşıladığımız kalemlerin ikisi bir turizm, birisi ihracattı. Şu anda ihracatla ilgili gayet iyi gidiyoruz. Ama Avrupa 'da ve Amerika 'da kısmen belli sektörlerde de bir durgunluk emaresi görüyoruz. Türk sanayicisi ve iş adamının en büyük özelliği çok hızlı hareket ediyoruz. Yeni pazarlarla, yeni ürünlerle yeni pazarlar bulmalıyız. Çünkü dünyada ihracat anlamında gideceğimiz çok yer var. Bir şekilde yeni pazarlar bularak bu eksiğimizi doldurmamız lazım. Çünkü ülkenin hakikaten yabancı kaynağa ihtiyacı var” diye konuştu.

 “İŞADAMI ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDADIR”

2022 ve 2023’de ihracat rakamları ile rekor kıracaklarını belirten Büyüksimitci, konuşmasını şu şeklide tamamladı:

“Birden tüm dünyada covid salgını yaşanmaya başladı, şimdi salgın bitti diye seviniyoruz. Türkiye 'nin ihracatı inanılmaz farklı profilde.  2020’de pandemi olduğu dönemde bir buçuk ay bütün gümrük kapıları kapalıydı ve bir dolarlık mal gönderemedik. Sonrasında bu açığı fazlasıyla kapattık.  Yılsonu itibariyle de tüm zamanların rekorunu kırdık 2020’de. 2021’de tekrar bir rekor kırdık. 2022’de ihracat rakamlarında 4 milyar doları geçeceğiz. Bu da tarihi bir rekor. 2023 yılında bu demektir ki 5 milyarlık ihracat hedefini yakalama şansı bizim için olur. İş adamına ümitsizlik yakışmaz. İş adamı çözüm olmayan yerde çözüm üretmek zorunda olandır.”

“ÜMİTSİZ OLMAMAK GEREKİR”

Meclis Başkanı Abidin Özkaya da,  Türk sanayicisinin kriz döneminde kabiliyetlerini ispat ettiğini belirterek, “Resesyon olması için,  fiyat artışının olması lazım. Yüksek enflasyon olması lazım. Hem durgunluk olması lazım hem de global ekonomide küçülme olması lazım. Şimdi Türkiye 'deki çeyrek büyüme rakamlarına baktığımız zaman biliyorsunuz birinci çeyrekte yüzde 11’e yakın büyüdük, ikinci çeyrekte muhtemelen yüzde 6-7 civarında bir büyüme gelecek. Onun için ben bu konuda ben bir risk olduğuna inanmıyorum. Resesyona gireceğimize ben inanmıyorum. Her kriz döneminde sanayicinin kabiliyetleri ispat edilmiştir. Çok umutsuz olmamak lazım” ifadelerinde bulundu.

>>Dilek Bayram