Bizden daha titizi yok

Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Cıngı, şehirdeki vaka sayısı artışının Erciyes Kayak Merkezi'ndeki yoğunluktan kaynaklandığına dair düşüncelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Bizden daha titizi yok

POZİTİF VAKA YOK

Kayseri'de Kovid-19 vaka sayısı bir haftada yüzde 30 civarında artış gösterdi. Bazı kesimlere göre ise artışın nedeni Erciyes'teki yoğunluk. Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Cıngı, bugüne kadar Erciyes'te ne turistlerde ne de çalışan personelde vakaya rastlanmadığını belirterek, bu tür düşüncelerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

"TEDBİRLERİMİZİ YAZDAN İTİBAREN ALDIK"

Erciyes AŞ ve Dağ'daki işletmeler olarak, yazdan itibaren Kovid-19'a karşı tedbir almaya başladıklarını söyleyen Cıngı, alınan tedbirlere dair şu bilgileri verdi: "Yazdan bu yana aldığımız tedbirlerin yanı sıra, Bureau Veritas gibi global çapta bir şirket tarafından dünyada ilk kez bir kayak merkezi olarak 'Güvenli Kayak Merkezi / Safe Ski Resort' sertifikası aldık. Öte yandan kayak, doğası gereği hijyenik bir spordur. Kayak esnasında zaten misafirlerimizin yüzü maskeyle kapalı olur. Kapalı alanlarda ise dezenfektan ve hijyene dair tüm önlemlerimizi aldık. Otellerimiz de Bakanlığımızdan güvenlik sertifikası aldı. Burada, aynen şehirde olduğu restoran ve kafeteryalar kapalı. Jandarmamız tüm gün denetimde ve kesinlikle içeri müşteri alınmasına izin vermiyor. Köfte-ekmek, sucuk-ekmek satışı da dışarıda yapılıyor. Bunun yanı sıra Valiliğimiz ve Emniyet'imiz de çok sıkı tedbirler uyguluyor. Yollarda sürekli çevirme yapılıyor. Daha geçen hafta sonu Antakya'dan gelen bir tur otobüsü geri gönderildi."

"ERCİYES'TEN KONTROLLÜSÜ YOK"

Kayak Merkezi'ne sezon başlangıcından bu yana 15 bine yakın yabancı turist geldiğini belirten Cıngı, ne turistler de ne de işletmelerdeki personellerde herhangi bir pozitif vakaya rastlanmadığının altını çizdi. Cıngı, "Turistlerden zaten ülkeye girişlerde PCR testi sonucu isteniyor. Testi pozitif çıkan birinin buraya gelmesi mümkün değil. İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından da, her hafta düzenli olarak tüm personel teste tabi tutuluyor. Şu ana kadar personellerimizden de pozitif vakaya rastlanmadı. Otel girişlerinde de HES kodu uygulamasından dolayı rastladığımız pozitif bir vaka söz konusu değil. Biz, misafirlerimiz gondollara binerken bile 6 personel görevlendiriyoruz ki, sosyal mesafeyi düzenlesinler diye. Öte yandan, her misafirimiz gondoldan indiğinde, gondolun içerisi otomatik olarak temizleniyor. Her yerde tedbirleri uyulması konusunda üç dilden anonslarımız oluyor. Aksine insanlar şehirde taziye ziyaretleri, AVM'ler, ev oturmaları gibi kapalı alanlarda daha çok sosyalleşiyorlar. Sanıyorum ki, Erciyes'ten daha kontrollü bir mekan yoktur." diye konuştu.

"MAHALLİ MİSAFİR ALMIYORUZ"

Erciyes'te kayak yapabilmek için şehir sınırları içinde bir otelde konaklama şartı bulunduğunu vurgulayan Cıngı, "Şunu özellikle belirtmeliyim ki, Erciyes'e yalnızca Kayseri sınırları içerisinde konaklayan ya da konakladığını ispatlayan yani turist statüsündeki misafirlerimiz kayak yapmaya gelebiliyor. Bunlardan bazıları dağ otellerinde kalıyor ancak şehirdeki otellerde kalan misafirlerimiz de, TURSAB belgeli otobüslerle kayak yapmaya gelebiliyor. Yani genel şart otelde konaklama. Mahalli misafirlerimizden kayak yapmak isteyip de, sırf bu şartları sağlamadığı için otelde konaklayan misafirlerimiz var. Dolayısıyla insanlar böyle bir yakınının fotoğrafını sosyal medyada görünce olayın başka türlü olduğunu düşünüyor. Kaldı ki, bu şartları karşılamayan mahalli halkımızın da buraya gelip risk oluşturacak bir kalabalığa mahal vermesini de istemiyoruz." dedi.

"ŞEHRE KATKIMIZ EN AZ 100 MİLYON TL"

Erciyes Kayak Merkezi'nin, şehre ve ülkeye döviz bırakan bir işletme olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Cıngı, "Bizim anketlerimize göre kış turizmine gelenler ortalama bin dolar gibi kişi başı bir harcama yapıyor ve bu rakam Bakanlığımızın istatistiklerine göre yaz turistine göre yüzde 40 daha yüksek. Nasıl ki devletimiz ekonomiyle ilgili üretim zincirlerinin devamını ön görüyorsa, burasını da şehre ve bölgeye milyonlarca dolarlık katkı sağlayan bir işyeri olarak görmek lazım. Normal şartlarda Aralık ve Ocak aylarında, haftalık 12 charter uçağı şehre iniş yaparken, bu sayı şu anda 2'ye düştü. Bir uçakta ortalama 200 yolcu olduğunu düşünürsek; devletin kapatmaları da dahil olmak üzere şehrimizin kaybı bu sezonda en az 100 milyon TL." dedi.

"BİNLERCE İNSANIN EKMEK KAPISIYIZ"

Cıngı, "Ajitasyona bakmadan ülkemiz için reel ve rasyonel düşünmemiz gerekiyor. Buralar binlerce insanın ekmek kapısı ve milyonlarca dolarlık ekonomi doğuruyor. Ben oturuyorsam herkes otursun mantığı yanlış, ben açmıyorsam herkes açmasın mantığı da yanlış. Bir kişi bile işletmesini açsa ülkemiz ve şehrimiz açısından kazançtır. Bu hadiseye böyle bakmak lazım." ifadelerini kullandı.

"ERCİYES KAYNAKLI VAKA GÖRMEDİK"

Öte yandan, bugüne kadar Erciyes kaynaklı bir vaka görmediklerine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli de şunları söyledi:  "Bu zamana kadar Erciyes kaynaklı bir vaka görmedik. Ayrıca burada çalışan personele yapılan düzenli taramalarda da pozitif vakaya rastlamadık. Yurt dışından gelen tüm turistlerin de PCR testleri negatif geliyor, ayrıca HES kodu olmadan otel girişi yapılamıyor. Erciyes'te zaten, kayak sporundan dolayı herkes maske giydiği için bu durum bir sorun teşkil etmiyor. Biz zaten açık havadan endişe etmiyoruz. Daha çok kapalı ortamlardan endişe ediyoruz. Erciyes'te de, lokanta, otel gibi kapalı ortamlarda kurallara uyulduğu, içeride toplu alanlarda yemek yenmediği için böyle bir sorunumuz bulunmuyor. Biz de bu eleştirileri sosyal medyadan görüyoruz ancak, bu doğruların da bilinmesi gerekir."

Selma Kara