Bir yılda 8 kadın cinayeti!

Kayseri'de 2021 yılında 8 kadın erkek şiddetine maruz kalarak cinayete kurban giderken 5 kadın ise yaralı olarak kurtuldu.

Bir yılda 8 kadın cinayeti!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KİGDER (Kadın İş Birliğini Geliştirme Derneği Başkanı) Sema Karaoğlu kadın cinayetleri ile ilgili Anadolu Haber’e yaptığı açıklamada kadın cinayetlerini sayı olarak anmaktan imtina ettiğinin altını çizerek, “Bir sivil toplum kuruluşunun lideri ve bir kadın olarak kadın cinayetlerini ve kadına şiddeti sayı ile anmaktan bile imtina ediyorum. Tek bir kadına uygulanan şiddet, tek bir kadının yaşama hakkının elinden alınması bile bence son derece vahim. Her hayat çok kıymetlidir ve yaşamak haktır” diye konuştu.

Başkan Sema Karaoğlu kadına şiddetin toplumsal hayatta ve iş hayatında tüm kadınlar için var olduğunu anımsatarak, “ Kadına şiddet kamusal veya özel alanda kadınlara fiziksel psikolojik ekonomik ve sosyal yönden cinsiyete dayanan bir eylem olarak tanımlanmaktadır. Kadına şiddet toplumsal hayatta ve iş hayatında tüm kadınlar için var olan bir sorundur. Bu toplumsal sorun sadece belirli bir kesimin de sorunu değildir. Şiddetin önlenmesi toplumun böyle bir sorunun varlığını kabul etmesi ve farkında olması ile başlar. Sivil toplum kuruluşları bu nedenle çok önemli bir görev üstlenmektedir.  Aileyi ve toplumu geliştirmeden cinsiyet eşitliğini sağlamadan sadece yasalara yazarak bunları çözmek mümkün değildir” ifadelerinde bulundu.

Başkan Sema Karaoğlu suçluların işledikleri suçu normalleştirmek adına öne sürdükleri başlıca gerekçelere değinerek, Kayseri’de de maalesef ifade ettiğiniz gibi ciddi kayıplarımız var.  Suçluların işledikleri suçu normalleştirmek adına öne sürdükleri başlıca gerekçeler, kadının ayrılma talebi namus, aldatma ve kıskançlık gibi sebepler oluyor. Kadınlar namus temizleme ve toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürülüyorlar maalesef. Ancak bu cinayetler bütüncül politikalarla ve sorunu çözmek isteyen samimi kamusal ve siyasi erk ile öngörülebilir ve önlenebilir” dedi.

"İstanbul sözleşmesi hayata geçirilmelidir.”

Kadına şiddeti insan hakkı ihlali sayan ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul sözleşmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Karaoğlu, şu şekilde devam etti:

 “İstanbul Sözleşmesi 'nin 4 temel unsuru vardır. Birincisi cinsiyet eşitliğinin sağlanması, ikincisi cinsiyet eşitliği sağlanamıyorsa kadının korunması, üçüncüsü kadın korunamıyorsa  iyi bir kovuşturma ve adil bir yargılama yapılması yapılması, cezada hafifletici sebepleri kullanarak indirim yapılmaması, dördüncüsü de kadının güçlendirilmesidir. Bu da bütüncül politikalarla mümkündür. İstanbul sözleşmesi talepkardır ve hükümetlere yaptırım getirir. Bu yüzden yanlış karardan vazgeçilmeli ve İstanbul sözleşmesi hayata geçirilmelidir.”

Kayseri’de 2021 yılında öldürülen kadınlar

2021 / Mart : Kayseri’de yaşayan 40 yaşındaki 3 çocuk annesi Nuran Koçer, eskiden evli olduğu Şükrü Efe tarafından kıskançlık bahanesiyle evinde, çocuklarının gözü önünde önce darp edilip sonra ateşli silahla öldürüldü.

2021 / Nisan : Kayseri’de yaşayan 43 yaşındaki Fatma Abravcı, eskiden evli olduğu Yasin T. tarafından sosyal medyada paylaştığı fotoğraflar bahane edilerek bıçaklanarak öldürüldü.

2021 / Mayıs : Kayseri’de yaşayan 26 yaşındaki rehberlik öğretmeni Arife Nur Sarıoğlu, kendisiyle birlikte olmak isteyen Tolga Temur tarafından teklifini reddetmesi bahanesiyle ateşli silahla öldürüldü.

2021 / Haziran : Kayseri’de yaşayan 33 yaşındaki 2 çocuk annesi Raziye Ebru Erciyes, evinin balkonundan düşerek hayatını kaybetti. Olayın ardından Raziye’nin düştüğü yere koşan evli olduğu H.D.E, polisleri görünce binaya kaçtı. Gözaltına alınan H.D.E adli kontrolle serbest bırakıldı.

2021 / Ağustos : Kayseri’de İncesu’da 16 yaşındaki İkranur Türksoy, katıldığı bir partide bulunan B.A tarafından ateşli silahla öldürüldü.

2021 / Eylül : Kayseri’de yaşayan 34 yaşındaki Şura Asena Altıntaş birlikte oldukları iddia edilen Şükrü Teke tarafından evinin oturma odasındaki pencereden atıldı. Ağır yaralanan kadın 7 günlük yaşam mücadelesi ardından hayatını kaybetti. Failin 2 ayrı suçtan arandığı öğrenildi.

2021 / Ekim : Kayseri’de Ceyda Ö. evli olduğu erkeğin şiddetinden kaçmak için balkondan atladı, durumu ağır.

2021 / Kasım : Kayseri’nin Talas ilçesinde Basri Karakulak (65), tartıştığı kızı Şahinder Karakulak’ı (40) bıçaklayarak öldürdü.

>Dilek Bayram