Bilim dünyasında önemli gelişme! 7 üzeri depremler önceden haber verilecek

Bilim dünyasında önemli bir gelişme yaşanıyor. 7 ve üzeri depremleri, tam 2 saat önceden haber verebilecek bir formülü keşfedildi. Haberin detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Bilim dünyasında önemli gelişme! 7 üzeri depremler önceden haber verilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem, dünyanın dört bir yanında büyük yıkımlara neden olabilen doğal afetlerden biridir. Günümüzde erken uyarı sistemleri, depremlerin anında algılanması ve enerji boşalımlarının izlenmesi ile çalışır. Ancak, deprem anının tam olarak tahmin edilememesi ve saniyelerle ölçülen sürelerin çok kısa olması, ciddi riskler taşımaktadır.

Science dergisinde yayınlanan bu yeni formülde, 7 ve üzeri depremlerin meydana gelmeden önce tam 2 saat önceden tahmin edilmesine olanak sağlıyor. Böyle bir teknolojinin, etkilenen bölgelerde zamanında önlem alınmasına ve can kaybının en aza indirgenmesine büyük katkı sağlayacağı bildiriliyor.

Ancak, formülün kullanılabilmesi için mevcut teknolojideki sensörlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Günümüzdeki sensörler, bu yeni bulgunun entegre edilmesi için yeterli hassasiyete sahip olmadığı belirtiliyor. 

Bu yeni keşif, depremlerin etkilerine karşı alınacak önlemleri radikal bir şekilde değiştirebilir. Erken uyarı sistemi sayesinde, topluluklar daha uzun bir süre öncesinden tehlikeye karşı bilgilendirilecek ve yetkililer acil önlemleri almak için daha fazla zaman kazanacak.

NASIL TESPİT EDİLECEK?

Ünlü bilim dergisi Science'da da yayınlanan formülde, 7 üzeri büyük ve bağımsız depremlerin (öncü veya artçı olmayanların) 2 saat önceden fay kaymaları yaptığını ve bu kaymaların çok hassas sensörlerle tespit edilebildiğini keşfetti.

Ancak bu keşif şu anda deprem erken uyarı sistemlerine uyarlanabilecek bir belirginlikte olmadığından çok daha hassas sensörlere ihtiyaç duyuluyor.