Berna Başkan ile çok özel

Dünya onu, Süper Ligde bir futbol kulübünün ilk kadın başkanı olduğu zaman tanıdı. Oysa Berna Gözbaşı, Hes kablo Kayserispor'a başkan olmadan önce de hayatına bir çok başarı hikayesi sığdırmış bir iş kadınıydı. Küçük bir atölyeyi, kısa bir süre içinde dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan büyük bir firmaya dönüştüren Gözbaşı, Kendisi gibi ezber bozan kadınların sayısının artması için elinden geleni yaptı ve yapmaya devam ediyor.

Berna Başkan ile çok özel

Hem başarılı bir iş insanı hem de Türkiye 'nin ilk kadın kulüp başkanı olan Gözbaşı, toplumsal cinsiyet rolleri, iş hayatında kadın olmak ve kadın olmak konularında Anadolu Haber 'in sorularını yanıtladı.

"KADIN ERKEK AYRIMI KALMADI"

Günümüz iş dünyasında kadın ve erkek eşitliği üzerine yorumunuz nedir?

Eskiden olduğu gibi, kadınlar evde, erkekler iş yerinde değil; hatta tersine bile dönmeye başladı bu durum. Eğitim düzeyinin artması ile kadınların iş hayatına daha fazla girdiklerini görüyoruz. Bu nedenle kadınların daha cesur hareket etmelerini ve iş hayatlarında daha başarılı olabileceklerini kavramaları gerekiyor.

Türkiye 'deki kadın girişimciler için rol model olarak görülüyorsunuz. Kadınlara tavsiyeleriniz nelerdir?

İşlerimi yoluna koyduktan sonra kadınların iş yaşamında başarılı olabilmeleri adına, bir dizi sosyal etkinliklerde bulunmayı kendime görev edindim. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif rol aldım. Kadınların da arzu ettikleri zaman işlerinde başarılı olabileceklerini benim vesilemle kanıtlamalarını istedim.

Hem kariyer sahibisiniz hem de annesiniz arada ki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?

İş yaşamında beni en çok zorlayan unsurlardan birisi kızımla kurduğum ilişki oldu. Yoğun iş tempomdan dolayı ona yeterli vakit ayıramadığımın farkındayım. Özellikle Hes kablo Kayserispor başkanlığına geldikten sonra bu sorun daha da büyüdü. Ancak bunun da çaresi var. Eğer insanlar günlük takvimlerini doğru düzenlerse çocuklarına daha fazla vakit ayırabilirler. Yoğun olmayan iş hayatında, bir kadın bunu daha rahat yapabilir. Ancak yoğun iş temposuna girildiği zaman bu sıkıntı büyüyor. Bu nedenle ben, hafta sonlarımı kızımla geçirmeye gayret ediyorum.

"ŞİDDETİN ÇÖZÜMÜ EĞİTİM"

 Kadına şiddet olaylarının arttığı bu dönemde, siz de çirkin bazı saldırılara maruz kalmıştınız. Sizce bu konuda neler yapılabilir?

Bu konudaki yasal düzenlemelerin artırılması gerekiyor. Suçları işleyen bireylerin yanına kar kalmayacak müeyyideler gelmesi gerekiyor. Kadına şiddet ne yazık ki bu coğrafya da yüzlerce yıldır kanayan bir yara. Avrupa ülkelerine baktığımız zaman, Türkiye’ye kıyasla kadına şiddetin oranının daha fazla olduğunu görüyoruz. Bunu çözebilmemiz için önceliğimiz eğitim olmalı. Bu eğitimin de anneden başlaması gerektiğine inanıyorum. Karşı cinslerine karşı, her zaman saygılı davranması gerektiği öğretilmeli çocuklarımıza.

"TRİBÜNLERDE AİLELERİN SAYISININ ARTMASI İLK HEDEFLERİMDEN"

Süper Ligde mücadele eden bir futbol kulübünün ilk kadın başkanısınız. Bu başarınız kadın taraftarlar nezdinde nasıl karşılandı?

Doğrusu kadın taraftarlarla şu ana kadar arzu ettiğim iletişimi ve onlara yönelik etkinlikleri gerçekleştiremedim. Çünkü Hes kablo Kayserispor başkanlığını aldığımda bir dizi sorunla uğraşmak zorundaydım ve halen de uğraşıyorum. Hedeflerim kadınların daha fazla tribünlerdeki yerlerini alması, Hes kablo Kayserispor 'a bağlılıklarının artması, sıkı bir taraftar olabilmeleri ve tribünlerde ailelerin sayısının artmasıdır.

Sizce Türkiye 'de kadınların rolünü bir üst düzeye çıkarmak için ne yapılmalı?    

Bu biraz süreç meselesi, toplumsal yapının değişebilmesi için faaliyetlerin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Kadın erkek farkının tamamen kalkacağı yeni nesiller yetiştirmeyi, sorunun çözümü olarak görüyorum.

Kadınlar için bir yasa çıkarsaydınız bu yasa ne olurdu?

Kadına şiddete yönelik daha ağır cezalar ve suçları inhibe edebilecek bir yasa çıkarmak isterdim.

Kadınların iş hayatına dezavantajlı başladığını düşünüyor musunuz?

Günümüz şartlarında iş yaşamındaki kadın algısından dolayı, kadınlar daha dezavantajlı bir süreç yaşıyor. Buna fiziksel durumları da zemin hazırlıyor doğrusu.

Sizce başarılı bir iş kadını olarak, kadınların günümüz siyasetinde daha etkin olması için neler yapılmalı?

Kadın örgütlerinin seslerini daha fazla yükseltmesi. Meclis aritmetiğinde kadın oranının artırılması. Bununla ilgili limitlerin getirilmesi yönünde düzenlemeler yapılmalı.

Berna Gözbaşı Kimdir?

Berna Gözbaşı, Çanakkale ili Gelibolu 'da astsubay bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Dokuz eylül üniversitesinde, ingilizce olarak işletme eğitimi aldı. 1996 yılında mezun oldu.

Gözbaşı, profesyonel kariyerine Kayseri 'de çinko-kurşun metal sektörü "Çinkır" da ihracat müdürü olarak başladı. 2001 yılında Londra Metal Borsası 'nda uluslararası finans, Meta Ticaret, vadeli işlemler ve opsiyon eğitimi aldıktan sonra ilk işi olan BRN Danışmanlık ve Dış Ticaret Ltd. 'yi kurdu. 2001-2006 yılları arasında Orta Doğu, Doğu Afrika ve Batı Afrika 'da birçok küçük ve orta ölçekli işletmenin ihracat işine girmesine yardımcı oldu. 2006 yılında şilte ve baza üretmek üzere BRN Bed şirketini kurdu. Ürünlerini beş kıtada 60 'tan fazla ülkeye ihraç etti ve genç girişimciler için bir rol model olarak gösterildi.

Gözbaşı, 2011 yılında European Business Awards tarafından "En Başarılı 10 Girişimci" arasında gösterildi ve Ruban d 'Honneur ödülünü aldı. Şirketi 2012 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Harvard Üniversitesi 'nin "Tüm Dünya Ağı - Türkiye" tarafından "En Hızlı Büyüyen 25 Şirket " arasında yer aldı. Aynı zamanda Berna Gözbaşı Kayseri Sanayi Odası 'nın ilk kadın üyesidir. Gözbaşı gençliğinde aktif bir basketbolcuydu.

Süper Lig 'de Türkiye üst düzey erkekler liginde forma giyen Kayserispor kulüp başkanı Erol Bedir, onursal kulüp başkanı Mehmet Özhaseki 'nin talebi üzerine 6 Ekim 2019 tarihinde istifa etti . Kulüp yönetim kurulunda üç yıl görev yaptıktan sonra Gözbaşı, yerel siyasi liderlerin, eski hükümet bakanlarının, sivil toplum kuruluşlarının liderlerinin ve TOBB M başkanının desteğiyle futbol kulübünün başkanlığına seçildi. Gözbaşı, cumhurbaşkanlığı ile ilgili olarak "Takım lig masasının en altında olmasaydı kendisine sandalye teklif edilmezdi" yorumunu yaptı. 2019-20 Süper Lig sezonunda kulübün durumunu daha önceden karar vererek iyileştirme kararlılığını dile getirdi. Gözbaşı, ülkenin en üst liginde oynayan bir Türk erkek futbol kulübünün ilk kadın başkanıdır.

Röportaj: Fahrettin Taha Çerçiler