Belediyelere yeni engel! Kayseri'de hangi belediyeler etkilenecek?
Resmi Gazete'de yayımlanan o düzenleme sonrası birçok belediyenin eli kolu bağlandı. Kayseri'de ise kulisler hareketlendi… Yeni yasak kimi vuracak, projeler rafa kalkacak mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yeni yönetmelik, kamu kurumları ve yerel yönetimlerin dış kaynaklara erişimini ciddi şekilde sınırladı. Buna göre; Hazine’ye, SGK’ya veya vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu olan hiçbir kamu kurumu – aralarında belediyeler de olmak üzere – artık dış finansman kullanamayacak.
Sadece hibeye izin var
Düzenlemeye göre, yalnızca hibe niteliğindeki dış kaynaklara erişim mümkün olacak. Uluslararası kalkınma ajansları, yabancı bankalar ya da kredi kuruluşlarından sağlanan finansmanlar ise, artık ancak ‘‘borçsuzluk belgesi’‘ sunulması hâlinde alınabilecek. Kayseri’de bu kriterleri karşılayamayan bazı belediyelerin önemli projeleri riske girdi.
Bekleyen başvurular da yandı
Yönetmeliğe eklenen geçici madde ise bekleyen tüm başvuruları da etkiliyor. Daha önce yapılmış olan başvurular için de 20 günlük bir süre tanındı. Eğer bu süre içinde yeni şartlara uygun belgeler Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletilmezse, başvurular doğrudan iptal edilecek.
Kayseri’de sessiz hesaplaşma
Yeni yasak sonrası gözler şimdi Kayseri’deki belediyelere çevrildi. Borçlarını yapılandırmayan ya da belgeleri eksik olan belediyelerin dış kaynakla yürüttüğü projeler tehlikeye girebilir. Kulislerde özellikle bazı ilçelerde projelerin askıya alınabileceği konuşuluyor.
Peki, Kayseri’de bu durumdan hangi belediyeler etkilenebilir?
2024 verilerine göre Kayseri’de belediyelerin borç tablosu şöyle;
• Kayseri Büyükşehir Belediyesi: 3 milyar 909 milyon TL ile Türkiye genelinde borcu en hızlı artan dördüncü büyükşehir. Ayrıca iştiraklerinden KAYMEK’in 46,8 milyon TL vergi ve 216,6 milyon TL SGK prim borcu bulunuyor.
• Melikgazi Belediyesi: Başkan Mustafa Palancıoğlu’nun açıklamasına göre yalnızca İller Bankası’na 25 milyon TL borcu var. Mali açıdan nispeten avantajlı.
• Kocasinan Belediyesi: Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, belediyenin hiçbir kuruma borcu olmadığını ve tüm yatırımların öz kaynakla yapıldığını belirtmişti.
• İncesu Belediyesi: 30,5 milyon TL borcu ve 20 milyon TL alacağı bulunuyor.
• Sarız Belediyesi: 13,2 milyon TL borç açıklamıştı.
• Pınarbaşı Belediyesi: Yaklaşık 63,5 milyon TL borçla dikkat çekiyor.
Borcu olmayan tek belediye: Özvatan!
Kayseri’de borçsuz belediyeler arasında yer alan Özvatan Belediyesi, bu yeni düzenlemeden etkilenmeyecek nadir yerel yönetimlerden biri. Başkan Halit Demir’in daha önce yaptığı açıklamalarda, belediyenin hiçbir borcunun bulunmadığı vurgulanmıştı. Bu durum, Özvatan Belediyesi’ni dış kaynaklı projelerde avantajlı konuma taşıyor.