Bayramların vazgeçilmezi: Baklava

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala ev hanımları temizlik ve tatlı yapma telaşına girdiler. Peki Bayramların vazgeçilmezi baklava nasıl yapılır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Bayramların vazgeçilmezi: Baklava

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala ev hanımları temizlik ve tatlı yapma telaşına girdiler.

Bayramın yaklaşmasıyla birlikte, sofraların vazgeçilmez tatlısı olan baklava hazırlıkları da başladı.

Yüzyıllardır geleneksel lezzetiyle öne çıkan baklava, özenle hazırlanan hamur katları ve içerisindeki ceviz, fıstık veya antep fıstığı gibi dolgusuyla insanlara damak şöleni yaşatıyor. 

Bayramların olmazsa olmazları arasında yer alan baklava, maharetli kadınların ellerinde şekilleniyor. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Antep baklavası, ince hamur katları ve Antep fıstığı dolgusuyla ünlüdür. Trabzon baklavası ise içerisindeki ceviz dolgusu ve şerbetiyle öne çıkar.

Her bölgenin kendine özgü baklava çeşitleri, bayram sofralarında misafirlere farklı tatlar sunmayı sağlar.Bayramların vazgeçilmezi: Baklava

Bayram öncesi baklava satın almak isteyen vatandaşlarda tatlıcılarda yoğunluk oluşturuyor.

Farklı şekillerde kesilen baklava dilimleri, üzerine serpilen öğütülmüş Antep fıstığı veya cevizle süslenir. Şerbetiyle ıslanan baklava, tatlının içine sindiği şekilde ön plana çıkar.

BAKLAVA TARİFİ

Malzemeler

  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı (7 yemek kaşığı)
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke 
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 4 su bardağı un

Açmak için:

  • 1 su bardağı nişasta

Şerbeti için:

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1/4 adet limonun suyu

İçi için:

  • 250 gram toz Antep fıstığı
  • 50 gram file Antep fıstığı
  • Üzeri ve katları için:
  • 250 gram eritilmiş tereyağı (18 yemek kaşığı)

BAKLAVA NASIL YAPILIR?Bayramların vazgeçilmezi: Baklava

Bütün malzeme un ve kabartma tozu hariç bir kapta karıştırılır.

Sonra un ve kabartma tozunu da ilave edilerek devamlı yoğurulur. 

Ardından bezelere ayrılan hamur yaklaşık 10 dakika kadar dinlendirilir. 

Bezeleri tek tek (El büyüklüğünde) açılarak 4’er kat üst üste dizilir. Bu işlem 10 kez tekrarlanır.

Sonra yine nişastayla bu dörtlü katlar ince yufka şeklinde incecik açılır. 

Tepsi tereyağlanıp açılan 4’lünün ikisi tepsiye dizilip bir fırçayla tereyağı serpiştirilir. 

İkinci 4’lü de bol nişastayla açılarak ve tek tek ayırıp yufkadan yırtıp yırtıp tepsiye yerleştirilir. 

İşlem sırasında her kata tereyağı fırçayla serpiştirilir. 

10. katta ve 30. katta fıstık serpiştirilip veya son kata en üst katını da tek parça olarak dizilir.

Hazırlanan baklava istenilen şekilde kesilir ve üzerine geri kalan sıcak tereyağı gezdirilir.

180 derece önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar 40-50 dakika pişirilir. 

Bu sırada şerbet hazırlanır ardından limonun eklenir. 

Şerbet soğumaya bırakılır. ve baklava fırından çıktıktan sonra soğuk şerbeti gezdirilir. 

Ardından isteğe göre süslenir...