Bayram yaklaşıyor: Nasıl kurbanlık seçmeliyiz?

Kurban Bayramı'na sayılı gün kaldı. Peki kurbanlık alırken nelere dikkat etmeliyiz? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haberlerinde...

Bayram yaklaşıyor: Nasıl kurbanlık seçmeliyiz?

Geçen yıl Kurban Bayramı'nda kimi vatandaşların kestiği kurban hastalıklı çıktı. Etler yenilemez hale geldi.

Peki doğru ve sağlıklı kurban nasıl seçilir?

Bayram yaklaşıyor: Nasıl kurbanlık seçmeliyiz?

Kurban satın alırken ilk olarak hayvanların kulak küpesi ve pasaportuna, başka ilden getirilen kurbanlıklarda ise  Veteriner Sağlık Raporu’nun olup olmadığına bakılması gerekiyor.

Kurbanlığın görünümü sağlıklı, bakışları canlı olmalı. 

Ciltte yara, bere olmamalı. Tüyler parlak, düzgün ve yatık olmalı. Hayvan 3-5 dakika gözlenmelidir. Eğer geviş getiriyorsa sindirim sistemi çalışıyor demektir.

Hasta, zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzu kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları veya memesi kesik, dişlerinin tamamı ya da çoğu dökük hayvanlar kurbanlık değildir.

Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, bir kulağı delik veya yırtılmış olması kurbanlık olmasına mani değildir.

KURBANLIK KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bayram yaklaşıyor: Nasıl kurbanlık seçmeliyiz?

Kurbanın kesim öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. 

Kurbanlıkların, stressiz ve ideal bir dinlendirme devresini takiben uygun şartları taşıyorsa kesime alınabilir.

Kurbanlık hayvan için ideal dinlendirme süresinin şehir içinde nakledilmeyi takiben yaklaşık 12 saattir. Bu süre içinde hayvana su verilmeli ancak yem verilmemelidir. 

Bunun nedeni ise işkembe ve bağırsaklardaki mikrop sayısını en aza indirmektir. Hayvan strese sokulmadan ve uygun bir yöntemle yatırılıp tam kontrol altına alındıktan sonra maksimum 30 saniye içinde kesim işlemi yapılmalıdır. 

Bayram yaklaşıyor: Nasıl kurbanlık seçmeliyiz?

Ayrıca kurban kesen, satan, vekalet yoluyla kestiren üreticiler, kurbanlık olarak kesilen hayvanların kulak numaralarını bayram sonrasında il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine mutlaka bildirmelidir.