BAŞKAN YALÇIN İDDİALI KONUŞTU: KAYSERİ'NİN EN SAĞLAM BİNALARI TALAS'TA...

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Anadolu Net TV'de katıldığı Ana Haber bülteninde depremden hemen sonra Talas Belediyesi'nin faaliyetlerinden bahsederken, aynı zamanda Talas ilçesinin depreme ne kadar dayanıklı olduğuna da değindi. Yalçın, 'Talas'taki binaların tamamı 8.5 şiddetindeki depremlere dayanıklıdır. Kayseri'nin en sağlam binaları Talas'ta' ifadelerini kullandı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
BAŞKAN YALÇIN İDDİALI KONUŞTU: KAYSERİ'NİN EN SAĞLAM BİNALARI TALAS'TA...

Deprem bölgesine ilk günden beri yardım götürdüklerini ve birlik beraberlik örneği gösterilerek Türkiye'nin her noktasından yardım gittiğini belirten Yalçın, deprem sonrası belediye olarak hasar tespit çalışmalarının da eksiksiz yapıldığını söyledi.

Yalçın,"Hasar tespit komisyonu olarak Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü burada yetkili. Bu kadar büyük şiddetteki bir depremde, hem deprem bölgesinde hem de Kayseri'de çalışma yapmak üzere teknik eleman ihtiyacı doğunca, biz de belediye olarak olanca teknik elemanlarımızı hasar tespiti konusunda görevlendirdik." dedi.

"Hasar tespit konusunda eğitim aldılar"

Başkan Yalçın, "Hasar tespitine katılacak olan personelimize önce Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından bir kurs verildi. Daha sonra evlere gittiler, ben de zaman zaman katıldım. Okulların tamamını ve şu saat itibariyle 1109 talep eden binanın da hasar tespitini yaptık. Bunların 773'ü hasarsız. Az hasarlı 328, bir tane orta hasarlı var. Az hasarlı demek sıva çatlağı demek. Sıva çatlağı olan yerlerde kolon ve kirişlerde, taşıyıcı unsurlarda bir çatlak ve sıkıntı olmadığını gördük." şeklinde konuştu.

"Kayseri'nin en sağlam binaları Talas'ta"

Talas'taki binaların sağlamlığı hakkında bilgiler veren Yalçın, "Kayseri'nin en sağlam binaları Talas'ta, çünkü en sağlam zemin de Talas'ta... Talas'ta herhangi bir kişi ev yaptıracak olsa kırıcı kepçeyle başlaması lazım. Çok sert çünkü zemin. O nedenle de mutluyuz çünkü can ve mal kaybı yok." dedi. 

"Binalarım tamamı 8.5 şiddetine dayanıklı"

Yalçın daha sonra," Yönetmeliğin maddesini söylüyorum. 1999'dan sonraki çıkan deprem yönetmeliğine göre yapılan binaların tamamı 8.5 şiddetindeki depreme dayanıklı yapıldı. Hele hele 2015-2017 arasında başlayan yapı denetimden sonra yapıldıysa kesinlikle bu şartlara uyuldu. Bu yönetmelik gereği 8.5 şiddetindeki depreme bizim binalarımızın tamamı dayanıklı. Uygun yapıldıysa dayanıklı. Ama başka birşey oldu mu derseniz, olduğunu düşünmüyorum. Beton ve demirden hırsızlık, onlar olacak şey değil. Ondan tasarruf edeceğine müteahhit başka yerlerde daha uygun malzeme kullanarak, tasarruf edebilir. Aynı zamanda yapı denetim firmaları kuş uçurtmuyorlar. Oraya gelen demiri ve betonu, labaratuvarda çekme, germe, sertlik ve bükme muayenelerini yaptıktan sonra kullanabilirsiniz diyorlar. Bu nedenle endişe edecek birşey yok. Hepimiz insanız. Deprem sonrasında korku yaşanabilir. Sakin olup panik yapmamak gerekir. Yaşam üçgeni oluşturulmalı ve uzmanların söylediklerine uymalıyız" ifadelerini kullandı. 

HABER: MUHAMMED KÖSEDAĞ