Bakan Tunç, Kayseri'de bulunan Bölge Adliye Mahkemeleri hakkında konuştu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yedinci Yılında İstinaf Kanun Yolu Değerlendirme Toplantısı'nda Kayseri'de bulunan Bölge Adliye Mahkemeleri hakkında konuştu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Bakan Tunç, Kayseri'de bulunan Bölge Adliye Mahkemeleri hakkında konuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ankara’da düzenlenen Yedinci Yılında İstinaf Kanun Yolu Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bölge Adliye Mahkemelerinin kuruluşu hakkında konuşarak, Kayseri’de bulunan Bölge Adliye Mahkemeleri hakkında bilgi verdi. 

Bakan Tunç, toplantıda devletin temel görevleri arasında adaletin yer aldığını belirterek; ‘Adalet, yüzyıllardır mülkün temeli olmuştur. Ve bu düstur hiçbir zaman, hakikatinden en ufak bir değer kaybetmeyecektir. Adaleti sağlamak, hakkı hak edene vermek, devletin temel görevleri arasındadır. Adalet olmayan bir yerde insanın hayatta kalması, devletlerin payidar olması mümkün değildir. Adalet toplumun en elzem ihtiyacı, insanın en temel haklarından biridir. Hukuk devleti ise, adalete erişimin güvencesidir. Bu nedenle, hukuk devletinin tüm unsurlarıyla tahkim edilmesi, temel hassasiyetimizdir.’ diye konuştu.

‘Sistemi daha da güçlendirmek için bir adım daha attık’

Yeni kurulan mahkemelerin en kısa sürede hayata geçirileceğinin altını çizen Bakan Tunç; ‘2017 yılında Bursa ve Adana, 2018 yılında Konya ve Sakarya, 2019 yılında ise Diyarbakır, Van, Trabzon ve Kayseri Bölge Adliye Mahkemelerini faaliyete geçirmek suretiyle 15 bölgeye çıkardık. 2022 yılında da Denizli, Malatya ve Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemelerini de kurarak sistemi daha da güçlendirmek için bir adım daha attık. Yeni kurduğumuz bu mahkemeleri de kısa sürede faaliyete geçireceğiz.' dedi. 

Bakan Tunç, Bölge Adliye Mahkemelerinin önemine değinerek şu ifadelerine yer verdi; ‘Güven veren ve erişilebilir adalet için gerçekleştirdiğimiz önemli reformlardan biri hiç şüphesiz Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulmasıdır. Kanun yolu düzenlemeleri; hak arama özgürlüğü ve hak arama yolları açısından büyük önem taşımaktadır. Bölge Adliye Mahkemeleri, yargı sistemimizin bir parçası iken yeterli hâkim bulunamaması sebebiyle 1924 yılında kaldırılmıştır. Kanuni düzenlemenin yapıldığı 2004 yılına kadar Bölge Adliye Mahkemeleri kurulması için birçok kanun tasarısı hazırlanmıştır. Bu süreçte, gerek kamuoyu, gerek üniversite hocalarımızca, gerekse de yargı camiası tarafından ‘kanun yolunun gerekliliği’ sürekli olarak ortaya konulmuştur. Biz de bu sese, bu talebe kulak vererek, 20 Temmuz 2016 tarihinde Bölge Adliye Mahkemelerini faaliyete geçirdik ve ihtiyaç doğrultusunda sistemi güncelledik.’