Atıkları, hayvanları öldürüyordu! Kayseri'deki o işletmelere ceza yağmuru...

Kayseri'nin uluslararası öneme sahip sulak alanı olarak tanımlanan Hürmetçi Sazlığı, kesin korunacak hassas alan olarak belirlenmişti. Hürmetçi Sazlığı'na bazı sanayi atıklarının karıştığı ve bölge genelinde yılkı atları olmak üzere, hayvan ölümlerinin yaşandığı ortaya çıktı. Sanayi atığı döktüğü tespit edilen işletmelere ise idari yaptırım cezası uygulandı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Atıkları, hayvanları öldürüyordu! Kayseri'deki o işletmelere ceza yağmuru...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri’nin uluslararası öneme sahip sulak alanı olarak tanımlanan Hürmetçi Sazlığı, kesin korunacak hassas alan olarak belirlenmişti. Hürmetçi Sazlığı’na bazı sanayi atıklarının karıştığı ve bölge genelinde yılkı atları olmak üzere, hayvan ölümlerinin yaşandığı ortaya çıktı. Sanayi atığı döktüğü tespit edilen işletmelere ise idari yaptırım cezası uygulandı?

Meclisin gündemine de taşınan konuya ilçe sakinleri de tepki gösteriyor.

Atıkları, hayvanları öldürüyordu! Kayseri'deki o işletmelere ceza yağmuru...

Hayvan ölümüne sebep olan işletmelere ceza yağdı

Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından geçen göç rotası üzerinde bulunuyor. Hürmetçi’de belli dönemlerde ortaya çıkan çevre kirliliği konusu denetimlerin yapılmasını da sağlamıştı. Bölgede pek çok kez denetim yapılmasına karşın şikayetlerin ardı arkası kesilmedi. Hürmetçi Sazlığı'na yönelik atık döktüğü tespit edilen işletmelere ceza yağdı. 

Yaptırım cezası uygulandı

Sanayi atığı döktüğü tespit edilen işletmelere 2022 ve 2023 yıllarında toplam 750.747,00 lira idari yaptırım cezası yazıldı ve uygulandı.
Hürmetçi Sazlığı Sulak Alanı özelinde Kayseri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne farklı tarihlerde yapılan şikayetler üzerine ekipler harekete geçti. 

Kirlenen alanlarda temizlik çalışması yapıldı

Boş alanlarda değişik türde talaş atığı, sunta-mdf parçaları, tekstil atığı, plastik atıklar, inşaat molozları, taş yünü atıkları, çöpler saptandı. Bu atıkları döktüğü belirlenen işletmelere idari yaptırım cezası uygulandı. Aynı zamanda bölgede Hacılar Belediyesi ve Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar neticesinde kirlenen alanlarda temizlik çalışması yapılırken bölgede rutin denetimlerin devam ettiği açıklaması yapıldı.

Atıkları, hayvanları öldürüyordu! Kayseri'deki o işletmelere ceza yağmuru...

Hürmetçi Sazlığı hakkında...

Uluslararası öneme sahip sulak alan olarak tanımlanan Hürmetçi Sazlığı, Kayseri’nin 13 kilometre güneybatısında Hürmetçi ile Karpuzsekisi Mahalleleri arasında bulunuyor. Erciyes Dağı eteğinde yaban hayatı açısından da önemli bir yer tutan Sultan Sazlığı’nda mandaların merada otladıktan sonra sağım için sahiplerinin yanına giderken sudan geçme anları ise izleyenleri hayran bırakıyor. Bölge Afrika’da çekilen belgeselleri aratmayan görüntüleri izlemek isteyen yerli ve yabancı turistler ile fotoğrafçıların yoğun ilgisini görüyor. 

Mevsimin ilk yağmurlarıyla beraber suyla dolan ve deniz seviyesinden yaklaşık bin 73 metre yükseklikte yer alan Hürmetçi Sazlığı; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından geçen göç rotası üzerinde bulunuyor.

Rekreasyonel açıdan olduğu kadar yaban hayatı açısından da önemli olan sazlık içerisinde;

Büyük ak balıkçıl, gri balıkçıl, küçük kuğu, ötücü kuğu, angıt, suna, yeşilbaş ördek, kılkuyruk, saz tavuğu, sakarmeke, saz delicesi, uzun bacak, küçük balaban, kaşıkçı, leylek, sığırcık, kırlangıç, tepeli toygar, ibibik, Avrupa arı kuşu, akkuyruk sallayan, yalıçapkını, serçe ve saksağan gibi kuş türlerini doğa tutkunları gözlemleme şansına sahip.