Asgari ücrete rekor zam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milyonlarca vatandaşın merakla beklediği 2023 yılı asgari ücret tutarını yüzde 55'lik artışla 8 bin 506 TL olarak açıkladı.

Asgari ücrete rekor zam

Türkiye'de milyonlarca çalışanın ve işverenin merakla beklediği 2023 asgari ücret miktarı belli oldu. Tarafların ortak bir rakamda uzlaşamadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammı için son noktayı koydu ve asgari ücret rakamını açıkladı. "Bu ay enflasyonun hızla düşüşüne şahitlik edeceğiz. Enflasyonu yıl ortasında yüzde 30, yılsonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız." diyen Erdoğan, 2023 yılında geçerli olacak net asgari ücret miktarının yüzde 55’lik artışla 8 bin 506 TL olduğunu belirtti.

“TÜRK-İŞ’LE İLGİLİ ALGI YARATILIYOR”

Yanlış ifadelerle Türk-İş’in üzerine gelindiğini söyleyen Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi Başkanı İdris Güven, “Son oturumda Sayın Genel Başkanımız Ergün Atalay 9 bin lira bizim talebimiz işveren temsilcisinden dedi. Biz o oturuma başlamadan önce özellikle şunu belirttik. Açlık sınırının 7 bin 785 lira olduğu bir ortamda bizim kırmızı çizgimiz diye özellikle 7 bin 785 liradan bahsettik. Bunu sosyal medyada, basında diğer iletişim organlarında TÜRK-İŞ 7 bin 785 lira istiyor gibi göstererek bir algı yarattılar. Maalesef böyle bir şey yaşadık. Özellikle Sayın Genel Başkanımız da bir açıklama yaptı bununla alakalı. En sonki oturumda bizim rakamımız 9 bin lira, 9 bin liranın altında hiçbir rakamı kabul etmeyeceğiz diye belirttik. Öyle bir şey oldu ki TÜRK-İŞ'in desteklenmesi gerekirken TÜRK-İŞ'e karşı cephe alındı. Bakın bu binlerce, on dört milyon insanın emeğiyle alakalı, alın teriyle alakalı bizim söylediğimiz rakam. Şu anda biz diyoruz ki, benim şahsi görüşüm bir sendikacı olarak değil bir insan olarak, asgari ücret artmasın, 5 bin 500 lira olsun kalsın. Ama benim 2 yıl önceki alım gücüm devam etsin. Ben onu istiyorum. Enflasyon olmasın benim alım gücüm kaybolmasın. Ancak maalesef şu anda ülkede ortalama yüzde 100’ün üzerinde her şeye zam yapıldı. Hatta yüzde 200, yüzde 250’ye kadar zamlar yapıldı. Enerji sektöründe olsun, insanların temel ihtiyaçlarında olsun. Biz bunları biliyoruz. Biz bunların araştırmasını yapıyoruz ki demek ki çıkıp da bu rakamı konuşurken boşa konuşmuyoruz. İnşallah bundan sonrası için 8 bin 506 lira. Tabii bu 2023 yılını ilgilendiriyor. Ancak 2023 yılındaki ekonomik yapı, enflasyon durumu geriye mi gidecek? Daha mı farklı olacak? Yine 2022’deki gibi temmuzda bir kez daha mı oturulacak asgari ücretle görüşülecek? O konuda net bir şey söyleyemiyorum maalesef. O pencereden baktığımız zaman karanlık bir yıl olarak görünüyor 2023 yılı.” ifadelerinde bulundu.

“TEK TEMENNİM YIL ORTASINDA TEKRAR GÖRÜŞÜLMEMESİ”

Yeterli olup olmadığı konusunda henüz net bir şey söylenemeyeceğini kaydeden Güven, “Özellikle kiraların, enerjinin ve gıda maddelerinin yüzde 100’ün hatta daha fazla oranda artmasından sonra yani asgari ücretin yüzde 100 artması gerekir. Diyelim 11 bin lira. Ama o olmaz. Temmuzda bir zam aldığı için biz 9 bin lira civarında bir rakam TÜRK-İŞ'imizin uygun gördüğü genel merkezimizin. Ancak 8 bin 506 lira 2023’te yeterli olup olmayacağı hakkında net bir şey söylemek imkansız. Yine 2022’deki asgari ücret görüşmeleri dönecek. Ne olacak? Belki temmuz 2023’te tekrardan bir oturulup yeniden düzenleme yapılabilir. İnşallah enflasyon düşer, insanların alım gücü yükselir. 8 bin 500 lira hiç artmasın enflasyonun olmadığı bir ortamda zaten çok fazla da bir artış olmayacağı için alım gücü yükselir. Şu anki rakam bizim verdiğimiz rakamdan aşağı yukarı 494 lira eksik. Bizim talep ettiğimiz rakamdan. Sonuçta bu bizim vatandaşımızın cebine giren bir para. İnşallah paramız daha değer kazanır diye düşünüyorum. Ben hayırlı uğurlu olsun diyorum. Tek temennim 2023 temmuzda bir kez daha asgari ücretin görüşülmemesi.” diye konuştu.

“OLUMLU AMA YETERSİZ”

Hak-İş Konfederasyonu Kayseri İl Başkanı Serhat Çelik ise, “Olumlu buluyoruz artışı. Daha doğrusu artış olumlu ama yeterli bulmuyoruz. Tabii ki ülkenin ekonomik şartları, geçim şartları göz önünde bulundurulduğu zaman  artış oranı olarak değerlendirildiği zaman olumlu ama yeterli değil. Artık malumunuz ciddi manada bir hayat pahalılığı var. Bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman en azından 4 kişinin bir ailenin geçineceği rakam olması gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücretin yıl ortasında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini de Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade etmiş olduğu gibi şartlar ortaya koyacak. Şu an için artış yeterli değil ama oranı olumlu buluyoruz.” dedi. >>Selma Kan