Anadolu Parsı heyecanı – Kayseri'de de görülmesi sürpriz değil!

Son zamanlarda artan sayıları ile dikkat çeken Anadolu Parsı insanları tedirgin ediyor ancak bu türün insanlara zarar verdiği hakkında hiçbir bilgi bugüne kadar kaydedilmedi. Uzmanlar Anadolu Parsı'nın Kayseri'de görülmesinin de sürpriz olmayacağını belirtiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Anadolu Parsı heyecanı – Kayseri'de de görülmesi sürpriz değil!

Son yıllarda Anadolu Parsı ile ilgili araştırmalar dikkat çekerken Anadolu Parsı’nın birçok ilde görülmesinin sürpriz olmadığı belirtiliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Anadolu Parsı heyecanı – Kayseri'de de görülmesi sürpriz değil!

Nesli tükenmekte olan Anadolu Parsı’nın Türkiye’nin çoğu yerinde olduğu ve popülasyonunun da arttığını belirten uzmanlar bu ender görülen hayvanın Trakya hariç bütün coğrafyada yayılış gösterdiğini 30 yıldır da parsın var olduğunu söylüyor.

Uzmanlar Anadolu Parsı’nın kendisini insanlardan koruduğu için görünmediğini aktarıyor.

Daha önceden 2019 yılında Türkiye'de görülen Anadolu Parsı'nın 2023 yılında yeniden görülmesi heyecan yaratmıştı. 

Bunun üzerine Türkiye'de fotokapan ile 18 ilde araştırma başlatıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü fotokapana yakalanan Anadolu Parsı'nın görüntüsünü paylaşmış hangi ilde görüntülendiğini ise gizli tutmuştu.

Anadolu Parsı uzmanları, bu türün insanlara zarar vermediğini ve bugüne kadar kaydedilen hiçbir kayıt veya tespit olmadığını belirtirken, bu türü, 'Büyük kediler içinde insanlarla iç içe yaşayıp kendisini hiç fark ettirmeyen, Anadolu'nun çok özel ve ender bir türü' olarak tanımlıyor.

Anadolu parsı ve diğer koruma altındaki tüm türler için 105 bin TL'ye kadar idari para cezası ve tazminat bedeli haricinde, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na göre failler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da bulunuyor.