Altın basımında kriz!

Altın fiyatlarının kademeli olarak yükselmesi sonucu orta ve uzun vadede yatırım yapmak isteyenler gram, çeyrek ve yarım altına yöneldi. Dolayısıyla altın basımında kriz yaşandığını Ekonomist İslam Memiş duyurdu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Altın basımında kriz!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son dönemde artan enflasyon ve ekonomik belirsizlikler yatırımcıları altına yönlendirirken, çeyrek altına olan talep de arttı. Bu talep artışı, altın basımında krize yol açtı. Ekonomist İslam Memiş, Tv100’deki köşe yazısında darphanenin çeyrek altın basımında sıkıntı yaşadığını belirtti.

‘Darphane dışında kimse basamaz’

Çeyrek altında işçiliğin ön planda olduğuna dikkat çeken Memiş; ‘Gram altın, ocakta sakin bir seyirde işlemler gerçekleştirdi. Kapalıçarşı’da gram altın 2 bin 50-2 bin 70 lira aralığında oyalanıyor. Bugün 2 bin 70 lira seviyesinde ancak yakında 2 bin 90 lirayı test edebilir. Bu yıl ki hedefim malum 3 bin lira seviyesi. Son iki haftadır çeyrek altın da müthiş bir işçilik var. Tam 70 lira. Doğru duydunuz. Bugün 3 bin 457 liralık çeyrek altının 70 lirası işçilik. Normal fiyatının 3 bin 387 lira olması gerekiyor. Son iki haftadır çeyrek altın da müthiş bir işçilik var. Tam 70 lira. Doğru duydunuz. Bugün 3 bin 457 liralık çeyrek altının 70 lirası işçilik. Normal fiyatının 3 bin 387 lira olması gerekiyor’ ifadelerine yer verdi.

‘Düpedüz fırsatçılık ve şeytanlık’

Ünlü Ekonomist, darphanenin çeyrek altın basımında neden zorluk yaşadığını şöyle aktardı; ‘2023’de ithalat nedenli fiziki altına kota sınırı gelmişti. O gün Türkiye’de normal olarak 1 kg külçe altına 3 bin dolar işçilik gelmişti. Talep çok, mal yok olunca gözünüzün gördüğü her şey karaborsa olur ya, bu da öyle bir şey. Ocakta 1-2 bin dolar aralığında oynaya işçilik devam ediyor. Talep patlaması. Sakin seyirde işlemler gerçekleştiren altın fiyatlarının bu yıl içeride ve dışarıda rekor kırması bekleniyor. İçeride ciddi bir talep zaten var. Rafineri sıralama uygulamasında hata olabilir! Darphane’de her ne kadar sıra uygulaması olsa da, bu tarafta yeni bir düzenleme yapılması gerekir. Öncelikli müşteri uygulaması sonlanmalı. Öncelikli olan her şey istismara neden olur. Fırsatçılık! Talep çok, arz tarafı da sıkıştı, sıralamada da sorun varsa ne olacak? Tabii ki fırsatçılık. Darphane’den çeyrek altınını alanlar (öncelikli olanlar) nasıl olsa mal az çıkıyor diye diledikleri gibi işçilik koyuyorlar. Yani, düpedüz fırsatçılık ve şeytanlık’ dedi.