Aile hekimleri iş bıraktı

Kayseri 'de iş bırakma eyleminde bulunan aile hekimleri Kayseri Tabip Odası'nda bir araya gelerek, hekimlere hak ettikleri özenin gösterilmemesinden dolayı sitemlerini dile getirdiler.

Aile hekimleri iş bıraktı

Kayseri Tabip Odası, Kayseri Aile Hekimleri Derneği ve Hekimsen tarafından alınan kararla aile hekimleri iş bıraktılar. Aile hekimleri iş bırakma eylemi ile ilgili olarak Kayseri Tabip Odası’nda bir araya gelerek basın açıklamasında bulundular.

Hastanelerin artan hasta yükünü taşıyamamakta olduğunu bildiren, Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Türkmen Bahadır Arıkan,  “Sağlıkta şiddetin artması, hekimin kendini güvende hissetmemesi defansif tıp uygulamasına neden olmuş, bu durum tetkik ve hasta sayısını artırmıştır. Bakılması gereken çok fazla sayıdaki hasta ve uzun çalışma saatleri ile hekimlere yüklenen ve her gün ağırlığı artan yük taşınabilecek sınırı çoktan aşmıştır. Hak ettiği ücreti alamayan hekimin aldığı ücret sürekli konuşulmakta ve bu durum hekimlik onurunu zedelemektedir. ”diye konuştu.


“Paragöz, kibirli değiliz”

Güvenli şartlarda ve huzurlu ortamlarda çalışmak istiyoruz diyerek sözlerine devam eden Arıkan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Her bir köşesinde fedakârca hizmet ettiğimiz ülkemizde hak ettiğimiz değeri görmek ve hakkımız olan gelir seviyesinde yaşamak istiyoruz. Paragöz değiliz, nankör değiliz, merhametsiz değiliz, kibirli değiliz, şımarık değiliz. Olmadığımız halde bize yapılan bu yakıştırmaların son bulmasını istiyoruz. Sahip olduğumuz bilgi ve tecrübe kadar, işimize verdiğimiz emek kadar, yaptığımız işin önemi kadar saygı görmek istiyoruz. Hekimlik özlük hakları ile ilgili düzenleme Aralık ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi 'nde kabul edildikten sonra iyileştirileceği vaadiyle ertelenmişti. Öncelikli olarak bu ay TBMM Genel Kuruluna teklif olarak sunulan ve haklı taleplerimizi karşılamayan hekimlerin özlük haklarında iyileşme yapmaktan uzak teklifin tekrar düzenlenmesini istiyoruz. Orta vadede sağlık sisteminin tümden ele alınması, geçici çözümler yerine performans sisteminin kaldırılması veya düzenlenmesini, sevk zincirinin kademeli olarak hayata geçirilmesini öneriyoruz.”

 

“Haklarımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz”

Son yıllarda Türkiye’de hekimlik, tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar itibar ve değer kaybettiğinden yakınan Hekim Birliği Sendikası’nın yaptığı açıklamada ise, Hekimlerin haklarının ödenmemesi; geçici görev, mobbing, şiddet, ceza puanları, kesinti, fazla çalışma gibi baskılarla fazlasıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Hakkımız olanı alıncaya kadar Anayasa ve kanunların tarafımıza verdiği tüm haklarımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

 

“ Cumhuriyet tarihinin en yoğun katılımlı iş bırakma eylemi”

Hekimler ve sağlık çalışanları tüm özverili çalışmalarına rağmen can güvenliği olmadan mobbing ve geçim derdi ile boğuştuğunun altını çizen HEKİMSEN’in yaptığı açıklama ise şu şekilde, “Hastanın hakkını korurken, hekimlerin haklarını göz ardı etmeyen, modern hekimlik uygulamalarını yerine getirmemize engel olmayan bir Malpraktis yasasının çıkarılması, özlük haklarımızın düzeltilmesi, Aile hekimleri için bir ceza yönetmeliği olan ödeme sözleşme yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesi ve ASM’ lerin işleyişi için kullanılan cari gider ödemelerinin artırılması. Ayrıca Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği, Hasta Hakları Yönetmeliği, Sicil Amirleri Yönetmeliği gibi tıp standartlarının dışına çıkmış tüm yönetmeliklerin düzenlenmesi. Ve biz hekimlerin hak ettikleri gelire ulaştırılmaları gerekir.”

>>Selma Kösedağ-Tülay Pala