Aile boyu kan bağışı

Kan bağışlarının iyice azaldığı, Kızılay'ın daha fazla bağış yapma çağrısı yaptığı bugünlerde, 24 yıldır kesintisiz kan bağışı yapan Fatih Arslantaş ve ailesi, duyarlılığıyla herkese örnek oluyor.

Aile boyu kan bağışı

Kayseri’de yaşayan 43 yaşındaki Fatih Arslantaş 24 yıldır düzenli olarak Kızılay’a kan bağışında bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde 80. kan bağışını yapan Arslantaş, babasının da 56 kez bağışladığını belirterek babasını örnek aldıklarını söyledi.

REKORTMEN KAN BAĞIŞÇISI 80. BAĞIŞINI YAPTI

İlk kan bağışını 1998 yılında yaptığını söyleyen Arslantaş, “1998 yılında ilk kan bağışımı yaptım. Askerde bağış yapamadım orada bir aralığımız oldu. O günden bugüne 24 yıldır düzenli bir kan bağışçısıyım. Bugün 80. kan bağışımızı da yaptık. Allah ömür verdikçe doktor beyle de konuştuk 70 yaşına kadar sizden kan alacağız dedi. Biz de Allah ömür verir de o günleri görürsek o zamana kadar inşallah kan vereceğiz. Bu bağışın nereye gittiğini bilmiyorum ama şu duayı aldım ben. Görülmeden yapılan bir hayır bağış bu. Bunun yerine daha çok ulaştığına inanıyorum ki Kızılay bu konuda öncü bir kuruluş. Bütün bireyleri kan bağışlamaya Kızılay kan merkezlerine bekliyoruz. Ben de teşvik ediyorum çevremdekileri. Şu an bir tane daha getirdim. Belki yaklaşık 10 kişiyi getirmişimdir Kızılay'a kan bağışı gönüllüsü olarak. Daha da elimden geldikçe ciddi bir rahatsızlığı olmayan, kötü alışkanlığı olmayan arkadaşlarımı da buraya getiriyorum.” dedi.

“BABAMIZI ÖRNEK ALDIK”

Aile boyu kan bağışçısı olduklarını kaydeden Fatih Arslantaş, “Babam 56. bağışını yaptıktan sonra yaşından dolayı devam ettiremedi. Annem de öyle fazlaca bir sayıya sahip kan bağışında. Yani biz atamızı örnek aldık diyebiliriz. Anadolu insanı her zaman atalarından gördüğü iyi bir alışkanlığı kendisine örnek edinir. Biz de babamızdan gördük keşke daha önce yapsaydık dedik. Babam da hep öyle der keşke daha önceden başlasaymışım der. O da faydasını çok gördü.  İki abim var. Birininki 52, birininki Kırşehir plakası dedi ama sayıları aşağıda değil. Bir erkek kardeşim daha var onun da sayısı yaklaşık 15-20 arası diye hatırlıyorum. O geçen yıl ufak bir operasyon geçirdiği için o da bir ara verdi. Yani aile boyu Kızılay bağışçısıyız. Allah bize hayırlı ömür versin sürekli bağışımızı yapalım.” ifadelerinde bulundu.

“KAN VERMEDİĞİM ZAMAN İYİ HİSSETMİYORUM”

Kan vermediği zaman kendini iyi hissetmediğini dile getiren Arslantaş, “Çok faydasını gördüm. Kan vermediğim zaman bende bir sıkıntı oluyor. Bu bende acaba psikolojik mi diyordum ama çevremdeki buraya bağış için üye yaptığım arkadaşlar da aynısını onlar da söyledi. Kan bağış günü yaklaştığında enerjini atacak bir şeyler arıyorsun ama kan olmayınca o iş olmuyor diyorlar. Kan verince çok ciddi bir rahatlama oluyor diyorlar. Demek ki dedim bu benim kendi psikolojimden kaynaklı değil. Bunu doktor arkadaşlarımız da söyledi. En güzel akılda kalacak örneği olarak da; bir aracın motor yağının alttan kirli tapasını açıyoruz. Üstten yeni yağı koyuyoruz. Bu aracın yağı ne kadar kirli olur? Kan bağışı sürekli yapan bir insan için de bu şekilde örnek misal verirsek kan o kadar güzel olur, akışkan olur dediler. Parmak uçlarına kadar. İlerleyen yaşlarda doktorlarımız daha iyi bilirler. Bizlere söylediği ileride kalp krizi riskini azaltmak gibi, kan bütün vücudun hücrelerine ulaştığı için herhangi bir rahatsızlığı en ufacık bir şüphesinde bu kan bağışı sayesinde de başlangıcı öğrenilmiş oluyor. Bu sayede de hem kendi hayatımızı koruma altına almış oluyoruz hem de sağlıklı yaşarken bilmediğiniz değerlerden düşme olursa bizi doktor arkadaşlar bilgilendiriyor ki çok şükür bir önceki bağışımda da doktor arkadaş şunu demişti. Çok sağlıklı bireysiniz. Niçin dedim. Şimdiye kadarki bağışlarınızın hiçbir red olunmamış bu red bulunmadığının karşılığı da sağlıklı bir şekilde yaşadığınıza kanıt dedi. Çünkü bazı sürekli sizin gibi bağışçıları reddedebiliyoruz. Biraz ara vermek gibi ama sizinki maşallah biz ara vermeden ve her geldiğinizde de kan istenilen düzeyde kan bağış oranı. Ondan dolayı ben de yediğime, içtiğime dikkat eden bir insanım, pek öyle ilaç kullanan da bir insan değilim. Hani en ufacık bir ağrıda tabii doktora gidip olmazsa olmaz bazı hastalık belirtileri için müracaat ederim ama ezberden bir ilaç almayı kendime uygun görmüyorum ben. Sonuç olarak ben herkese düzenli kan bağışını tavsiye ediyorum. Durumu kan vermeye uygun olan herkes gelsin burada kan bağışında bulunsun” diye konuştu.

 

“DÜZENLİ KAN BAĞIŞÇILARIMIZ ÇOK DEĞERLİ”

80. kan bağışını yapan Fatih Arslantaş’ı tebrik eden Türk Kızılay İç Anadolu Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Doktor Ahmet Tatar ise, “Türk Kızılay İç Anadolu Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürlüğü yürütüyorum. Uzun zamandan beri buradayız. Fatih Bey 80. bağışını yapmak üzere burada. Kendisine bu vesileyle çok teşekkür ediyoruz. Bizim için kan bağışçılarımızın düzenli kan vermesi çok daha değerli. Hem kan ihtiyacının karşılanması açısından hem de kanın daha güvenli olması açısından. Fatih Bey de uzun süredir kan bağışçımız. Burası bölge kan merkezi. Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri olmak üzere 7 il bize bağlı. Bu bölgedeki ellinin üzerinde hastanenin kan ihtiyacı buradan karşılanıyor. Bağışçılarımız olmasaydı biz hali hazırda ameliyat için olsun, başka hastalıklar nedeniyle kan bekleyen hastalarımızın ihtiyacını olsun, karşılamamız mümkün değildi. O yüzden hem burada merkezimizde hem ekiplerimizde düzenli kan bağışı almaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“KAN SÜREKLİ İHTİYAÇTIR”

Vatandaşları kış aylarında da kan bağışı yapmaya davet eden Tatar, “Önümüzdeki günlerde biliyorsunuz kış ayları bağışlarında düşme oluyor havalar nedeniyle. Kan sürekli ihtiyaçtır diyoruz, bizim sloganımız bu. Sağlık Bakanlığımızın şu anki kan bağışı rehberine göre erkeklerde yılda 4 defa kadınlarda yılda 3 defa yani kadınlarda 4 ayda bir, erkeklerde 3 ayda bir kan bağışı alabiliyoruz. Vücudumuzun kanı yenileme süresi de yaklaşık 90 ila 120 gün arasında değişiyor. Dolayısıyla bir kan iki kan bağışı arasında geçen sürede hiç kan vermemiş gibi vücut bunu yeniliyor. Zaten öyle olsaydı Sağlık Bakanlığı izin vermezdi.  Gelen bağışçılarımızın süresi dolana kadar herhangi bir kan seviyesindeki düşmeye karşı da testlerini yapıyoruz. Aynı zamanda ferretin düzeylerine de bakıyoruz. Eğer uygun görmezsek belli bir süre kan bağışı kabul etmiyoruz ki vücut toparlasın diye. Kan vermenin hiçbir sakıncası yoktur vücuda hatta kan veren insan diğer insanlara nazaran çok daha sağlıklıdır. Biz bu vesileyle tüm kan bağışçılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz ve tüm vatandaşlarımızı da kan alma noktalarımıza gelerek kan bağışına davet ediyoruz.” dedi. >>Selma Kan

Aile boyu kan bağışı
Aile boyu kan bağışı
Aile boyu kan bağışı