Acil durum alarmı verildi - Kayseri haritası resmen kahverengi oldu!

Türkiye genelinde nisan ayında gerçekleşen yağış oranlarıyla Kayseri haritası resmen kahverengiye boyandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Acil durum alarmı verildi - Kayseri haritası resmen kahverengi oldu!

Geçtiğimiz nisan ayında gerçekleşen yağışlar geçtiğimiz yılın aynı ayında gerçekleşen yağışların altında gerçekleşti. Kayseri’de de yağışların beklenenin altında gerçekleşmesiyle harita resmen kahverengi oldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye geneli nisan ayı yağışı normalinin ve geçen yıl nisan ayı yağışının altında gerçekleşti. 2024 yılı Nisan ayı yağışı 28.5 mm, nisan ayı normali (1991-2020) 57.5 mm, 2023 yılı Nisan ayı yağışı 86.8 mm olarak belirlenirken, yağışlar normaline göre %50 ve geçen yıl nisan ayı yağışlarına göre %67 azaldı. Nisan yağışları Bilecik, Bursa, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Rize, Trabzon Rize, Artvin, Ardahan, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya sahil kesiminde yer yer %80’in üzerinde azalma gösterirken, İstanbul Avrupa yakası, Kırklareli, Çanakkale ve Mersin Mut çevrelerinde %60’ı aşan artışlar kaydedildi. Bölge genelinde tüm bölgeler normalinin altında yağış almış, en fazla azalma gösteren bölge %70 ile Karadeniz Bölgesi olmuştur. Bölgenin 2024 yılı nisan ayı yağışları son 64 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

İl geneli yağışlarda en fazla yağış 95.7 mm ile Hakkari, en az yağış 8.5 mm ile Ardahan’da kaydedilirken, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Bayburt, Artvin ve Ardahan’da son 64 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İllerimiz içinde normaline göre en fazla azalma %85 ile Artvin ve Ardahan’da, en fazla artma ise %16 ile Çanakkale’de meydana geldiği kaydedildi. Türkiye genelinde nisan ayında ortalama 5.9 yağışlı gün görüldü. (1991-2020 normali 10.8 gün). Yağışlı gün sayıları Ege Bölgesi, İç Anadolu’nun ve Akdeniz Bölgesi’nin batısı, Bolu, Bursa, Bilecik, Mersin, Şanlıurfa, Mardin, Bingöl, Siirt, Şırnak ve Artvin çevrelerinde 5 günün altına düşerken, Edirne, Kırklareli, Samsun, Ordu ve Trabzon çevrelerinde 10-15 gün aralığında gerçekleşti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2024 Nisan ayı meteorolojik kuraklık durumuna ilişkin haritaları, birçok bölgede olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşandığı gösterdi. Normalin Yüzdesi İndeksi (PNI) haritasına göre Kayseri’de şiddetli kuraklık (acil durum) ibaresine yer veriliyor.

Acil durum alarmı verildi - Kayseri haritası resmen kahverengi oldu!

Yağışlı gün sayısında büyük düşüş!

Türkiye genelinde nisan ayında 1991-2020 normali 10,8 gün olan yağışlı gün ortalaması bu nisan ayında 5,9 yağışlı güne düştü. Yağışlı gün sayıları Ege Bölgesi, İç Anadolu'nun ve Akdeniz Bölgesi'nin batısı, Bolu, Bursa, Bilecik, Mersin, Şanlıurfa, Mardin, Bingöl, Siirt, Şırnak ve Artvin çevrelerinde 5 günün de altına düştü. Edirne, Kırklareli, Samsun, Ordu ve Trabzon çevrelerinde 10-15 gün aralığında gerçekleşti.

Bölgelere göre yağış oranları!

Bu yılın nisan ayında, normaline göre bakıldığında yağışlarda Marmara’da yüzde 58 azalma gerçekleşti. Ege’de yüzde 67, Akdeniz’de yüzde 70, İç Anadolu’da yüzde 65, Karadeniz’de yüzde 84, Doğu Anadolu’da yüzde 65, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 36 azalma yaşandığı bildirildi.