Aç Karnına İçilen Kahvenin Sırrı Çözüldü!

Uzmanları ve kahve severleri ikiye bölen sabah aç karna kahve içilmeli mi içilmemeli mi sorunu yanıt buldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Aç Karnına İçilen Kahvenin Sırrı Çözüldü!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sabah kahveniz sadece sizi güne hazırlamakla kalmıyor, aynı zamanda bağırsaklarınızdaki milyarlarca faydalı mikrobu da destekliyor. Artan sayıda araştırmaya göre, kahve mikrobiyomunuzu, yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebilir ve hatta ömrünüzü uzatabilir.

Aç Karnına İçilen Kahvenin Bağırsağa Olan Etkileri Çözüldü!

Beslenme uzmanı ve fonksiyonel tıp uygulayıcısı Nicola Shubrook, mikrobiyomun sağlığımızı iyileştirmek için topluca ve bireysel olarak çalışan çok sayıda ‘iyi bakteri’ türünden oluştuğunu belirtiyor. Shubrook, ‘Bu mikropların metabolik sağlığımıza, kilo yönetimimize ve ruh sağlığımıza fayda sağladığı giderek daha fazla görülüyor. Kahve, probiyotik faydalı bakterileri büyüme ve işlev için gerekli besinleri sağlayarak besleyen prebiyotik görevi gören birkaç bileşik içeriyor,’ dedi.

Aç Karnına İçilen Kahvenin Bağırsağa Olan Etkileri Çözüldü!

Nutrients dergisinde 2023 yılında yayınlanan bir çalışma, kafein, kahve tüketimi ve kolon mikrobiyomu arasındaki ilişkiyi inceledi. Sonuçlar, düzenli kahve içenlerde mikrobiyom zenginliğinin daha yüksek olduğunu gösterdi. Bu kişilerde, karaciğer fibrozu ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etkileri olduğu düşünülen yararlı Alistipes ve Faecalibacterium türlerinin sayısı artarken, zararlı Erysipelatoclostridium seviyeleri daha düşüktü.

Aç Karnına İçilen Kahvenin Bağırsağa Olan Etkileri Çözüldü!

Kahve, ayrıca bitkisel besinlerde doğal olarak bulunan polifenoller adı verilen bileşikler içerir. Kahvedeki spesifik polifenol, klorojenik asit olarak bilinir. Experimental and Clinical Sciences dergisinde 2020 yılında yayınlanan bir çalışma, klorojenik asit açısından zengin kahve tüketen hastalarda Tip 2 diyabet ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı riskinin azaldığını, ayrıca kilo verdiklerini gösterdi.

Özetle, bağırsaklarınız bir fincan kahveyi birçok açıdan seviyor gibi görünüyor. Kahve tüketimi, bağırsak sağlığınıza ve genel sağlığınıza katkıda bulunabilir.